Oporba kritizira ministre; traže premijerovu odgovornost

11.01.2023.

14:31

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Oporba kritizira

Oporba kritizira

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Oporba žestoko kritizira ne samo ministre koji se planiraju promijeniti, nego i rad cijele Vlade te traži premijerovu odgovornost.

- Ministri u vladama Andreja Plenkovića u posljednjih 6 godina nisu osobe koje odlučuju o svom resoru, donose politike svog resora ili provode iste. Zna se, a to će reći i ljudi iz HDZ-a, da o svemu odlučuje Andrej Plenković, a da su ministri 'pro forma'. Ivan Paladina nije bio rješenje zato što je imao ozbiljne afere iza sebe kada je postajao ministar, ali bili smo i tada svjesni da niti će on moći pokrenuti obnovu niti će moći pokrenuti išta pozitivno u svom resoru bez da o tome odluči Plenković, rekla je Sandra Benčić iz Možemo!

Dodala je kako se obnova ne događa zato što je to odlučio netko na vrhu, a to je Andrej Plenković. Istaknula je kako se ne može reći da je slučajno u dvije godine na Banovini Vlada napravila manje zamjenskih kuća od jedne male Zaklade Solidarna.

- Jedino što bi Hrvatsku moglo izvući iz katastrofalne političke, društvene, ekonomske krize je odlazak cjelokupne vlasti Andreja Plenkovića i svih vladajućih moćnika, kako bi se konačno dogodilo ono što je potrebno za funkcionalnu vladavinu prava i da institucije rade svoj posao, naglasila je Karolina Vidović Krišto iz stranke Odlučnost i pravednost.

Istaknula je da kada u restoranu konobar ne služi, kuhar ne kuha, taj se restoran raspada. Dodaje kako u Hrvatskoj imamo situaciju da DORH ne radi svoj posao, da Državni inspektorat ne radi svoj posao, da agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ne rade svoj posao i, kako kaže, naravno da se država raspada.

- Bilo koja država u svijetu u kojoj državne institucije ne rade ono za što su plaćene, bila bi u situaciji u kojoj je danas Hrvatska. Hrvatska je izuzetno bogata, ali ovakvu pljačku ne bi izdržao ni Katar, rekla je i dodala kako je zamijeniti jednog ili dva ministra predstava. Ova se država bavi samo PR-om, zaključuje.

- Sada ga smjenjuju, a uvjeravali su kako je on dobar izbor. Očito nije problem Andrej Plenković. Imali ste tri ministra, dva ravnatelja Fonda. Oni se mijenjaju, a oko obnove se ništa ne događa. Ovo je samo PR potez. Odlazi ministar Paladina i Plenković će to predstaviti kao nekakvo osvježenje, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Dodaje da je sada jasno svima onima koji tvrde da je HDZ snažan i da Plenković nema konkurencije. Ovo pokazuje koliko je HDZ slab i mora ići u veliku rekonstrukciju ne bi li barem malo omogućio sebi nekakve šanse da bude konkurentan na idućim parlamentarnim izborima.

- Što se tiče razloga odlaska gospodina Paladine, malo ću se igrati slovima. P kao problem u potresu, ali ne P kao Paladina, već P kao Plenković. Nije problem u jednoj osobi, već u sustavu za koji je zadužen Plenković. Ako sve ostane na tome, sve će otići u p.m., što znači političko mudrovanje, rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP).

Osvrnuo se na ministricu Natašu Tramišak. Ocijenio da se "očito krivom Bogu moli", što se u Plenkovićevoj vladi ne tolerira.  

- Ministar je predložio promjenu sustava i zato nije dobio podršku premijera. A time je li Paladina riješio svoje nekretninske probleme, bavit ćemo se kasnije, dometnuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!