Oporba o vraćanju pobačaja u Ustav RH

26.09.2022.

12:24

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Oporba o vraćanju pobačaja u Ustav RH

Oporba o vraćanju pobačaja u Ustav RH

Foto: HTV / HRT

Do 22. listopada traje javna rasprava o HDZ-ovu prijedlogu ustavnih promjena koje se odnose samo na referendum. Poziv građanima da se uključe u tu raspravu bio je povod konferencije za novinare ujedinjene lijevo-liberalne oporbe. Neka svojim prigovorima, kažu, pokažu vladajućima da većina hrvatskih građana među kojima su i birači HDZ-a, pravo žene na izbor smatra osnovnim ljudskim pravom koje mora biti zapisano u Ustavu.   

- Ono što je nama cilj da vratimo pobačaj u Ustav kako bismo zaštitili temeljno pravo koje je ugroženo velikim brojem prizivača savjesti, ali i globalnim trendovima, rekla je Katarina Peović, Klub zastupnika RF-HSS.

- Stoga pozivamo Vladu da ispoštuje rješenje Ustavnog suda i predloži novi zakon koji će uz pitanje prekida trudnoće regulirati i pitanje priziva savjesti, istaknula je Romana Nikolić, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

Natalija Martinčević, Klub zastupnika Reformisti-Fokus, zapitala se otkud odjednom toliki porast priziva savjesti kod naših liječnika.

- Možda to ima veze s tim da je u ovom trenutku u Hrvatskoj 90 posto ravnatelja bolnica u HDZ-u, dodala je.

- Zaista, pobačaj na zahtjev u Hrvatskoj u mnogim slučajevima nije dostupan, a kamoli siguran, istaknula je Ivana Kekin, Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka.

Anka Mrak Taritaš, Klub zastupnika GLAS-Centar, upravo je stoga pozvala sve da se uključe i daju svoje primjedbe vezano za Ustavne promjene.

- Ako se pameti HDZ ne privede, onda je potpuno jasno da do izmjena Ustava u Saboru neće doći, ali na drugi način, bio li to i referendum, hoće, naglasio je Peđa Grbin, Klub zastupnika SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!