21:54 / 17.02.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Oporba: Potrebna je korjenita izmjena Zakona o sustavu civilne zaštite

Sabor o funkcioniranju Civilne zaštite

Sabor o funkcioniranju Civilne zaštite

Foto: IMS / HRT

Rasprava o izmjenama Zakona o sustavu civilne zaštite, koje se odnose na opasne tvari, pretvorila su u raspravu o funkcioniranju Nacionalnog stožera u uvjetima epidemije i potresa pri čemu je oporba upozorila da je potrebna korjenita izmjena tog zakona. Oporbeni zastupnici prozvali su vladajuće da su ograničili raspravu samo na izmjene koje se odnose na opasne tvari jer sami priznaju da imaju problem u funkcioniranju sustava civilne zaštite.


Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta, nezadovoljna takvim ograničenjem rasprave, ustvrdila je da su se vladajući prepali razgovora o civilnoj zašiti jer sami priznaju da postoji problem u funkcioniranju. Osnovni problem izmjena tog zakona, koje se donose po hitnom postupku, je u tome što je, kaže Selak Raspudić, opet riječ o kozmetičkoj, ali nužnoj prilagodbi, umjesto supstancijalne promjene zakona.


Predstavnik Zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević smatra također da je riječ o tehničkim izmjenama zakona koje ne zadiru u srž problema sustava civilne zaštite. Smatra također da se donošenjem Zakona o sustavu domovinske sigurnosti "napravio nered" jer su u Hrvatskoj bile tri katastrofe, a ni jednom nije primijenjen taj zakon. 


Mirela Ahmetović iz Kluba zastupnika SDP-a za posljedice potresa i pandemije rekla je da se nisu mogle spriječiti ni predvidjeti, ali i ocijenila da sustav nakon potresa lani, 29. prosinca, nije adekvatno reagirao.


Predstavnik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica rekao je da je Vlada premijera Andreja Plenkovića imala preveliko povjerenje u europske institucije i birokraciju oko plana za nabavu cjepiva, a sad se jako intenzivirao razgovor o ruskom cjepivu što je prije mjesec dana bilo nezamislivo jer su se mogle čuti izjave kako sve ide po planu, a "ustvari ništa ne ide po planu".


Miro Bulj iz Mosta zaključio je kako "sustav nikako ne funkcionira i da su stvar spasili volonteri", govoreći o postupanju sustava Civilne zaštite nakon potresa na Banovini.


Vladajući su odgovorili da je Civilna zaštita dobro odradila svoj posao u uvjetima prvog šoka, uključivanje dodatnih snaga ostvarilo je svoju svrhu i brzo je organizirana međunarodna pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!