Oporba protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru

23.01.2023.

12:47

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Oporba protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru

Oporba protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru

Foto: HTV / HRT

Vladin prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je preksutra na saborskoj raspravi - ujedinio je oporbu. 11 stranaka, od krajnje ljevice do krajnje desnice, tvrdi da je nejasan, nedorečen, neprihvatljiv, opasan i protuustavan. Sa zajedničke konferencije za novinare pozvali su Vladu da prijedlog povuče iz saborske procedure i doradi ga.


Oporbeni klubovi zastupnika zajednički su u ponedjeljak pozvali na povlačenje iz procedure prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama tvrdeći da je nejasan, nedorečen, neprihvatljiv, opasan i protuustavan.

Klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta , Mosta, Centra i GLAS-a , Radničke fronte i HSS-a, Hrvatskih suverenista i IDS-a zatražili su na konferenciji za novinare vraćanje zakonskog prijedloga u javno savjetovanje, njegovo usklađivanje s Ustavom i europskim direktivama, te prihvaćanje prijedloga građanskih inicijativa i struke.

Oporbi je posebno sporna kategorizacija plaža na javne plaže, hotelske plaže i plaže posebne namjene, spominjanje funkcionalnih cjelina plaža s hotelom, te upisivanje založnog prava na pomorsko dobro kao opće dobro.

Prijedlog je u javnoj raspravi dobio ogroman broj primjedbi, nejasan je i izaziva mnogo dilema, kazala je Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati).

Naučili smo da Vladi ne treba vjerovati već tražiti da zakoni budu potpuno jasni, dodala je podsjetivši na Zakon o obnovi kojem je oporba dala podršku i opekla se.

- Poštovani HDZ-ovci, ne kradite nam i plaže, poručio je Arsen Bauk pokazujući sliku plaže.

Zakonom, tvrdi, dio plaža koje su sada javne više neće biti javne.

- Baniju nisu sagradili, plaže su zagradili, poslušne su nagradili, a opoziciju su izgadili, kazao je Bauk zaključivši da će to nakon godine isporuke biti politička oporuka ove Vlade.

Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić ustvrdila je kako je pitanje tog zakona pitanje kako pronaći mjeru između razvoja turizma i očuvanja općeg javnog dobra.

U pronalaženju te mjere ono što nije na prodaju i nikako ne smijemo izgubiti je naša duša, a hrvatska duša uvelike se sastoji u tome da svaki građanin Hrvatske neovisno o prihodima ima jednaki pristup plažama, rekla je i upitala: Tko to naše plaže poklapa?"

Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) ocijenila je da je riječ o zakonu opasnih namjera jer ono što je svačije postaje nečije i pozvala na potpisivanje peticije Nije dobro za pomorsko dobro.

- Na tragu onoga na čemu smo se već opekli, a to je Zakon o obnovi naučili smo se da ovoj Vladi ne treba vjerovati, rekla je Ivana Posavec Krivec, Klub zastupnika Socijaldemokrati.


Davor Dretar (DP) rekao je da zakon ne valja te da to poručuje i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

- Andrej Plenković šalje poruku da niti HAZU nije dovoljno inteligentan za njegovo viđenje politike u Hrvatskoj, rekao je Davor Dretar, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

Željko Sačić
(Hrvatski suverenisti ) je istaknuo da se hrvatske građane želi segregirati.

- Nećemo dopustiti da nam kradu naše, istaknuo je Sačić.

Zakon je nejasan i nedorečen i dopušta nastavak manipulacija i lova u mutnom, kazala je Marijana Puljak (Klub GLAS-a i Centra).

- Ne dopustimo da se nastavlja lov u mutnom, ne dopustimo da se uništava pomorsko dobro, opće dobro, javno dobro i povucite ovaj zakon iz saborske procedure, istaknula je Marijana Puljak, Klub zastupnica Centar-GLAS.

Katarina Peović
(klub HSS-a i RF-a) upitala je je li takav zakon možda cijena ulaska u Schengen ili povezan s tajnim dogovorom Vlade s bankama.

- Kad kažemo Vlada postaje koncesionar, Plenković postaje koncesionar i ne bismo išli daleko pa da kažemo i da je to možda cijena za Schengen, rekla je Katarina Peović, Klub zastupnika RF-HSS.

Vladajuće viđenje Zakona o pomorskom dobru je takvo da ide na saborsku raspravu i to već preksutra. Znači, od oporbenog zahtjeva - očekivano - ništa. I što će sad!?

- Imamo konkretan prijedlog. Svaki od nas će dići povrede Poslovnika tako da će vam to trajati, ja mislim da će odustati nakon svega kad ima 150, 200 povreda Poslovnika. Eto, to je jedna mogućnost, rekao je Željko Sačić, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista.

Druga je potpora građanskom prosvjedu 2. veljače na Markovu trgu. A treća - Okrugli stol na kojem će oporba od stručnjaka umjesto kritike HDZ-ova Zakona o pomorskom dobru tražiti rješenja za bolji. 

Više pogledajte u prilogu Tatjane Munižabe:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!