Oporbeni zaključak o energentima bez potpore većine

29.11.2022.

Zadnja izmjena 15:03

Autor: V.K./HRT/Hina

Oporbeni zaključak o energentima bez potpore većine

Oporbeni zaključak o energentima bez potpore većine

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zaključak jedanaest oporbenih klubova o raspolaganju energentima u Hrvatskoj, koji je potaknut aferom u Ini, nije u utorak u Saboru dobio potporu vladajuće većine.

Jedanaest oporbenih klubova zatražilo je od Sabora da obveže Vladu da mu dostavi niz podataka koji se odnose na raspolaganje energentima koji se proizvode u Hrvatskoj i energetske politike.

Među njima su prosječne maloprodajne cijene plina i nafte za ovu, prošlu i pretprošlu godinu, prosječne cijene izvezene nafte i plina po mjesecima s naznakom zemlje u koju se izvozi, postotak i iznos naplaćenih koncesija itd.

Zaključak su predložili klubovi zastupnika SDP-a, Socijaldemokrata, Mosta, Domovinskog pokreta, Zeleno-lijevog bloka, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, HSS-a i RF-a, IDS-a, Za pravednu Hrvatsku te Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika.

Potporu nije dobio ni zaključak Kluba zeleno-lijevog bloka podnesen na prijedlog državnog proračuna za 2023. kojim je zatražio da Sabor obveže Vladu da u roku od 15 dana pokrene postupak izlaska Hrvatske iz međunarodnog Ugovora o energetskoj povelji.

Sandra Benčić (KZL) ističe da su izlazak iz energetske povelje najavile brojne europske zemlje jer je riječ o ugovoru koji korporacijama koje trguju fosilnim gorivima omogućuje da tuže države zbog napretka u energetskoj tranziciji i gubitka dobiti.

- Upravo je po tom ugovoru Mol tužio Hrvatsku i dobio odštetu u vrijednosti od gotovo dvije milijarde kuna, kazala je.

Istu sudbinu doživio je i zaključak Kluba Mosta na Zakon o izvršavanju državnog proračuna, kojim bi Sabor obvezao Vladu da povuče taj zakon i makne odredbu prema kojoj Sabor prenosi nekom drugom ovlast da zaduži Hrvatsku, a istodobno se ne zna u kojem obliku i kako.

Odluke o pomoći Ukrajini trebaju se donositi odlukom Vlade i Sabora, a ne davati bjanko zadužnice Europskoj komisiji, smatraju u Mostu.

Pavliček: Za funkcionalno spajanje javilo se samo 11 općina

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) upozorio je danas da se za funkcionalno spajanje dosad javilo samo 11 općima, a niti jedna za stvarno spajanje.

- Iako je Ministarstvo financija javni poziv raspisalo u rujnu dosad se javilo samo 11 općina za funkcionalno spajanje a niti jedna za stvarno spajanje unatoč izdašnim financijskim potporama koje se nude, bez reforme odnosno promjene zakona o teritorijalnom ustroju neće biti ništa od spajanja, rekao je Pavliček u slobodnom iznošenju stajališta.

Podsjetio je kako Hrvatska ima 428 općina, odnosno 555 jedinica lokalne samouprav,e te isto toliko načelnika ili gradonačelnika, minimalno 555 pročelnika, komunalnih redara, službenih automobila i drugih djelatnika.

- Takav sustav dugoročno nije održiv. Više od 20 posto općina nije ekonomski samoodrživo, dio ima manje od 1000 stanovnika, neke nisu prometno povezane, a neke od njih 40 postosredstava troše na plaće svojih zaposlenika, kazao je.

Pavliček se u govoru prisjetio i generala Slobodana Praljka, koji je tragično preminuo na današnji dan prije pet godina.

Praljka se prisjetio i Hrvoje Zekanović (HDS) tvrdeći da je on u Hrvatskoj zabranjena tema.

- Dokle god budem u Saboru ili izvan Sabora, svake godine obilježit ću ovaj dan kada je hrvatski narod dobio nikad jasniju, glasniju i čvršću poruku. Za ideale treba i umrijeti, poručio je Zekanović.

Nada Murganić (Klub HDZ-a) podsjetila je kako su u javno savjetovanju puštene izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, po kojima će rasti naknade zaposlenim roditeljima djece s poteškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu.

- Izmjene stupaju na snagu 1. siječnja, a njima će naknada narasti s 2328 kuna na 4157 kuna, istaknula je. 

-  Obećanje da će se to realizirati dao je i sam premijer Plenković, podsjetila je zastupnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!