Opremanje školaraca - velik izdatak za kućni proračun

31.08.2022.

07:00

Autor: Renata Ostović/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Opremanje školaraca - velik izdatak za kućni proračun

Opremanje školaraca - velik izdatak za kućni proračun

Foto: HTV / HRT

S popisom u ruci, roditelji i učenici nekoliko dana prije početka nastave u knjižarama i antikvarijatima kupuju ono što im još nedostaje. Mnoge je cijena udžbenika i školskog pribora iznenadila. Doda li se odjeća i obuća - velik je to izdatak za svaki kućni proračun. 

U osječkim knjižarama uobičajena gužva. Država je osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce, a za većinu srednjoškolaca trošak za udžbenike pada na leđa njihovih roditelja.

- Jedan komplet za gimnaziju bi bio između dvije tisuće i dvije i pol tisuće kuna, ovisno o programu, a za stukovnu školu je negdje tisuću i tisuću i 200 kuna, kaže Ivica Vuletić, vlasnik knjižare, Osijek.

I za osnovnoškolce i za srednjoškolce udžbenici i radne bilježnice poskupjeli su između 10 i 15 posto. No u priču o početku školske godine treba uračunati i nove bilježnice, ostali školski pribor, a nerijetko i školske torbe. Najteže je obiteljima s više đaka.

- Udžbenike dobiva od škole, a ove radne kupujemo. Imamo popis što trebamo kupiti, pa mislim da će biti do tisuću i pol kuna otprilike, ne znam točno. Opterećenje je, pošto sam na minimalcu, rekla je Sandra Kečinović, Osijek.

- Upravo idemo u knjižaru da uzmemo radne bilježnice za sedmi razred osnovne škole. I obući dijete moram za školu, pa će to dosat koštati. Otprilike? Oprilike negdje do svije tisuće kuna, kaže Zdenko Berki, Antunovac.

Za mnoge je prvi izbor za uštedu kupnja i prodaja udžbenika putem društvenih mreža ili u antikvarijatima. U ovom osječkom, iako najčešće rabljeni, udžbenici su uredni, a cijena ovisi o potražnji i stanju knjige.

- Udžbenici u našem atkivarijatu su 20-30 posto jeftiniji u odnosu na cijene u knjižarama. Radimo najviše sa rabljenim udžbenicima i ponajviše se traže za medicinske i stukovne škole, otkriva Marko Vuk, djelatnik u antikvarijatu, Osijek.

Neki su, pak, udžbenici ovdje i do 70 posto jefitniji od onih u knjižarama.

- Došla sam kupiti za srednjoškolca udžbenike zato što je jefitinije ovdje. Ovo je prvi puta da kupujem u antikvarijatu i zadovoljna sam, kaže Adela Brkić, Osijek.

A za prvi dio rujna i novosti u prijevozu osječkih srednjoškolaca, koji se sufinancira iz gradskog proračuna.

- Budući da odluka o sufinanciranju učenika srednjih škola još nije donesena, Gradski prijevoz putnika nije, nažalost, u mogućnosti nadopunjavati opće kartice (butre) našim srednjoškolcima. Ipak, omogućili smo im besplatni prijevoz u razdoblju do 11. rujna, kaže Dejan Rusmirović, direktor GPP-a, Osijek.

Naravno, moraju imati bilo koji dokaz učeničkog statusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!