Osam kandidata za gradonačelnika Pule

07.05.2021.

19:17

Autor: Marko Precan/T.V./Dnevnik/HRT

Pula

Pula

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

U završni tjedan ulazi i utrka za prvog čovjeka Pule. Izbori u najvećem istarskom gradu po mnogočemu su posebni. Nikad više kandidata i nikad više žena u utrci za gradonačelničko mjesto.


Četiri kandidatkinje. I četiri kandidata. Svi oni žele na mjesto Borisa Miletića koji ključeve grada prepušta nakon 15 godina. Umjesto njega, boje IDS-a brani njegova zamjenica s programom čije su ključne točke.

- Rješavanje problema parkirališta i regulacija prometa, dogradnja doma za starije i nemoćne, uređenje grada i nastavak svih infrastrukturnih projekata, najavljuje Elena Puh Belci, kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu Pule.

Uređenje zapuštenog centra te dogradnja doma za umirovljenike cilj je i kandidata iz HDZ-a i SDP-a.

- Realizacija uređenja centra starog grada, novih škola, vrtića, doma za umirovljenike, to su osnovne stvari koje treba pružiti građanima Pule, poručuje Mirko Jurkić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Pule.

- Dogradnja doma za starije i nemoćne jer se mjesto u domu čeka 10 godina, kao i izgradnja industrijske zone budući da industrijska zona u gradu nikad nije zaživjela, rekla je Sanja Radolović, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Pule.

Sve su to slični programi - kažu Demokrati Istre i poručuju:

- Treba vratiti život u ovaj grad, treba vratiti grad ljudima. Treba vratiti kulturu, sport, komunalnu infrastrukturu, ističe Maja Šarić, kandidatkinja Istarskih demokrata za gradonačelnicu Pule.

Staviti ljude ispred profita - ističe i Radnička fronta.

- Radnike, nezaposlene, umirovljenike a ne svete krave tržišta, profita, kapitala, naglašava Goran Matić, kandidat Radničke fronte za gradonačelnika Pule.

A ljudi kao da za kandidate ne mare previše. Na prošlim lokalnim izborima, izlaznost je bila tek 37 posto.

Neki pak prognoziraju drugi krug. Zasad su sve to samo nagađanja. No uz Elenu Puh Belci i Sanju Radolović, visoko kotira i ravnatelj pulske gimnazije koji se zauzima za:

- Uvođenje aplikacije za otvoreni i transparentni proračun gdje će sugrađanke i sugrađani moći u svakom trenutku vidjeti sve troškove reprezentacije, ručkova, obećava Filip Zoričić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Pule.

No tu je i zeleno-lijeva koalicija predvođena Dušicom Radojčić koja se također zauzima za veću transparentnost.

- Da više nikada ne bude potrebna stranačka iskaznica da bi se dobio posao -BLIC - riješit ćemo korupcijsku hobotnicu jer guši grad i potencijal za razvoj, poručuje Radojčić. 

Posljednji se pak izbornoj utrci pridružio i nezavisni Zlatko Devedžić. Kaže da mu je nadimak Bunkerman i da je vodeći stručnjak za pulske fortifikacije.

- Meni je bitno da svaki stanovnik Pule ima posao, to je najvažnija stvar da svaki od njih ima zaposlenje, a uz to i zdravstvo, kaže Devedžić. 

Lijepih želja i obećanja je mnogo. No vremena je ostalo malo. Što o kandidatima misle Puljani, znat ćemo iduće nedjelje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!