U KBC-u Osijek unatoč dekoracijama i datumu na kalendaru, duh blagdana teško se osjeti

26.12.2021.

12:33

Autor: Marin Ćurić/V.K./Dnevnik/IMS

Najteži COVID pacijenti ovoga Božića bore se za život

Najteži COVID pacijenti ovoga Božića bore se za život

Foto: Dnevnik / HRT

Oni koji se ni ovih božićnih blagdana ne mogu opustiti liječnici su i drugo medicinsko osoblje. Ekipa HRT-a posjetila je Respiracijski centar osječkog KBC-a gdje se najteži COVID pacijenti ovoga Božića bore za život. 

Galerija
Najteži COVID pacijenti ovoga Božića bore se za život, Foto: Dnevnik/HRT
Najteži COVID pacijenti ovoga Božića bore se za život, Foto: Dnevnik/HRTNajteži COVID pacijenti ovoga Božića bore se za život, Foto: Dnevnik/HRT

Ovo je jedan od lakših dana, priča osoblje. No razlike između težih i lakših, neznatne su. Uvijek je teško. 

- Svaki dan gledate ljude u teškim stanjima, ljude koji nažalost umiru. Stanje je tako kakvo je. Psihički je najgore. Fizički možda nije toliko teško, izdržljivo je, ali psihički je najgore, govori Matej Marinović, djelatnik Respiracijskog centra KBC-a Osijek.

U takvom stanju, unatoč dekoracijama i datumu na kalendaru, duh blagdana teško se osjeti. 

- Pa i ne previše, jer smo ovdje, a nismo sa svojim obiteljima. Zapravo, nisu ni ti ljudi s obiteljima, pa barem smo mi uz njih, rekla je Larisa Mihaljević, medicinska sestra.

Upravo to zajedništvo pacijenata i osoblja najvažnije je, jer sestre i tehničari posljednji su koje pacijenti vide. Stotine životnih priča ostaju u sjećanju.  

- Ostala mi je njihova želja da vide još unučad ili svoju djecu kod kuće. To je ono što se najviše ureže. To je njihova želja kada su još u mogućnosti komunicirati. Žele još samo pogledati svoju djecu i da ih kod kuće netko čeka, govori Martina Ivaniš, medicinska sestra.

Premalo njih oporavi se i zaista dođe kući. Bolnički sustav još je jako opterećen, no ima i nešto dobrih vijesti. 

- U ovom trenutku imamo blagi trend smanjenja broja hospitaliziranih bolesnika na COVID. Evo, zadnjih dan-dva malo lakše dišemo, kazao je doc. dr. sc. Krunoslav Šego , dr. Med., zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

Pa se tako osječka Jedinica intenzivnog liječenja oslobađa i vraća ne-COVID pacijentima. 

- Najvjerojatnije očekujemo da ćemo od ponedjeljka otvoriti ju za normalan rad, ovaj dio, a desni će i dalje ostati Respiratorni centar, rekao je Dejan Kušnjer, glavni medicinski tehničar.

Na čijim krevetima ovoga Božića svatko vodi svoju bitku za život. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!