Za zdravstvene djelatnike predaha nema ni na Božić

25.12.2021.

19:29

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Nema predaha za hitne službe

Nema predaha za hitne službe

Foto: Dnevnik / HTV

Za zdravstvene djelatnike, ponajprije one u hitnoj pomoći, predaha nema ni na Božić. 

Božićno jutro. hitni prijam bolnice u Dubravi.

- Tijekom noći je primljeno par fraktura, neka tučnjava je sad u opservaciji, ništa posebno, posao kao i svaki dan, otkriva djelatnik hitnoga prijma.

- Čekamo nekakve nalaze, s tim da se kod nas nikad ne zna, može se zagužvati u minutu dvije, kaže dr. Ivanka Blažević, specijalizantica hitne medicine.

Na hitnom prijmu mira nema.

- Pa evo tokom jutra, do sada, prošlo je otprilike oko 30 pacijenata što hitnih, što nehitnih situacija upisanih u sve moguće djelatnosti hitne službe, objašnjava mag. med. techn. Sanja Krišto, medicinska sestra KB-a Dubrava.

Božićnog ugođaja ne nedostaje ni u bolnici. Za zdravstvene djelatnike ovo je uobičajeni radni dan, kažu, navikli su i oni i njihove obitelji.

- Bilo je brzo buđenje ujutro da se stignu odmotati pokloni, pa moje troje djece je doslovno od rođenja naviknuto na ovakav način života, tako da mi ne znamo za drugo, kaže dr. Blažević. 

- Nekako se dogovorimo, netko je bio lani, netko će biti sljedeće godine, tako da s tim problema nema, ističe dr. Mario Soldo, specijalizant kardijalne kirurgije KB-a Dubrava.

Hitna služba znači hitne reakcije. U pogonu su i operacijske dvorane.

- U konkretnom slučaju radi se o prijelomu potkoljenice, to je jedna hitna operacija pa ćemo to odraditi sigurno. Naravno imamo mi njih još na lageru, ali nisu toliko hitne, a moramo biti spremni za druge koji bi mogli doći, objašnjava dr. Robert Buljubašić, specijalist kirurgije, traumatolog i ortoped.

- To je naš posao, to je naš poziv, netko mora raditi i na današnji dan, kaže Anđelka Djak, medicinska sestra u operacijskoj sali.

Radno je i u hitnoj službi KBC-a Sestre milosrdnice.

- Nešto više posla je u COVID dijelu s pacijentima nego u ne COVID dijelu. To su ipak stariji bolesnici, ali primarno ustvari razlilčiti stupanj respiratorne isuficijencije, febrilitet, kašalj. Normalan jedan radni dan, malo pokušavamo božićno ozračje osigurati i ovdje, kako nama, tako i pacijentima. Navikli smo, dobro je, ističe dr. Aljoša Šikić, predstojnik OHBP-a KBC-a Sestre milosrdnice.

- Drugačije je dočekati Božić van kruga obitelji, ali i mi smo isto također jedna obitelj tako da je također jako lijepo, kaže Lana Šimić, medicinska sestra OHPB-a KBC-a Sestre milosrdnice.

Pomoći oboljelima najviše je što mogu učiniti.

- Trebamo slaviti život i zaista biti sretni što smo na životu, poručila je Mira.

Koji je ljepši uz osmijehe i dobre želje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!