Osijek: Otvoren info-centar za izbjegle ukrajinske obitelji

20.03.2022.

09:04

Autor: Marina Gantar/Rat u Ukrajini/IMS/I.Z./HRT

Otvoren info centar

Otvoren info centar

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

Mnogi mali Ukrajinci koji su došli u Hrvatsku nalaze se na području Osječko-baranjske županije. Neki od njih smješteni su u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu. S obzirom na tešku situaciju u Ukrajini i sve veći broj raseljenih u Osijeku, u samom središtu grada otvoren je Centar za obitelji koje su raseljene iz Ukrajine. Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, koordinator za Akcijski plan integracije i zbrinjavanja Osječko-baranjske županije rekao je u HRT-ovoj emisiji "Rat u Ukrajini" kako u sklopu akcijskog plana "Slavonsko srce za obitelji Ukrajine", pokrenut je info centar. To je prva stanica kako bi izbjegle obitelji dobile sve informacije na jednom mjestu. 

"U centru će se popunjavati razni formulari"

U centru će raditi pravnica i kulturni medijator- prevoditelj. Izbjegle osobe moći će popuniti i razne formulare kako bi se ubrzala njihova prijava u toj županiji.

Osječko-baranjska županija pokazala je u ovoj teškoj situaciji jedan veliki iskorak, te se sve osobe koji dođu smještaju ili u privatni smještaj ili u organizirane smještaje, poput hotela, apartmana i slično.

- Mislim da smo pokazali zavidnu razinu organiziranosti. Sve osobe koje dođu u ovaj info centar moći će se informirati i o međunarodnoj zaštiti, kako popuniti obrasce, gdje se uputiti, bit će im na raspolaganju i jedan dio volontera koji će im omogućiti da ostvare svoja prava, poručio je Ramljak. 

"Na Trgu Ante Starčevića"

Raseljene osobe koje dođu u Osječko-baranjsku županiju prvo se trebaju prijaviti u prihvatni centar, gdje će biti registrirani, ali i testirani na COVID-19.

Tamo će ih se i najbolje uputiti u organizirani smještaj, te će prijaviti svoje boravište. Ostvarit će i međunarodnu zaštitu, odnosno prijavit će se za privremenu iskaznicu, te sve druge aktivnosti koje mogu ostvariti u Osječko-baranjskoj županiji.

Primjerice, Grad Osijek je dao korištenje besplatnog javnog prijevoza, korištenje bazena, posjet raznim kulturnim događajima. Izbjegle osobe mogu i posjetiti zoološki vrt, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, kao i na jednokratnu pomoć centra za socijalnu skrb.

Radno vrijeme info centra je od 8 do 16 sati, na lokaciji Trg Ante Starčevića u pothodniku.

Oformljen je i dječji kutak, gdje odrasle osobe mogu ostaviti na čuvanje djecu dok rješavaju potrebne dokumente.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!