Mali Ukrajinci se školuju na Dugom otoku

19.03.2022.

19:58

Autor: Ana Marušić/Dnevnik/HRT

Mali Ukrajinci se školuju na Dugom otoku

Mali Ukrajinci se školuju na Dugom otoku

Foto: Dnevnik / HRT

U našoj zemlji trenutačno je gotovo 8.000 izbjeglica. Užurbano se provodi njihova integracija u društvo pa se odraslima nudi posao, a djeca se upisuju u škole. U osnovnoj školi u Salima na Dugom otoku koja ima malo više od 60 učenika, od početka školske godine četvero je malih Ukrajinaca. No, zbog rata, iz napadnute zemlje sada dolazi još novih učenika.

Kira i Arsen u Salima su od početka školske godine. Pridružili su se roditeljima koji godinama rade na otoku. Stigli su prije početka rata i već imaju prijatelje, no nije baš sve lako. Teško je samo kad čuju što se događa u domovini.

- Čujemo dnevno tri puta baku, djeda, tetku. U našem gradu nije rat, tamo je sada mirno, rekao je Arsen.

Njihovi školski kolege dobro znaju što se događa u Ukrajini.

- Znam da Rusija napada Ukrajinu. Ja mislim da to jednostvano nema smisla, da bi trebali svi biti mirni. Ukrajina je Ukrajina, a Rusija je Rusija, rekao je učenik Karlo.

U osmom je razredu nova učenica Eleonora.

- Kad sam tek došla, bilo je strašno, jer nisam ništa razumjela, sad je već lakše, upoznala sam ljude, vidim da su dobri i puni razumijevanja, rekla je.

Bilo bi mnogo teže da tu već nije bio Kosta.

- Često bombardiraju, i tamo umire mnogo ljudi, došli su vojnici, rekao je.

I djeca i odrasli trude se olakšati im koliko je u njihovoj moći.

- Prošli smo taj rat, nažalost, i znamo točno kako se ti ljudi trenutno osjećaju, a s druge strane jedan osjećaj, jedan divan osjećaj kada znaš da možeš nekome pomoći, rekla je Nada Dominis, ravnateljica OŠ Petar Lorini iz Salija.

Kako materijalno, tako i duhovno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!