Osijek: Sud odbio prijedlog za određivanje pritvora Zlatku Pinjuhu

22.04.2022.

16:48

Autor: I.Z./HRT/Hina

 Osijek: Zlatko Pinjuh odveden na ispitivanje

Osijek: Zlatko Pinjuh odveden na ispitivanje

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Sudac istrage osječkog županijskog suda nije prihvatio prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora uhićenom načelniku općine Čeminac Zlatku Pinjuhu, nego je pritvor zamijenio mjerama opreza, doznaje se danas na tome Sudu.

- Sudac istrage ocijenio je da se nisu stekle sve potrebne okolnosti za određivanje istražnog zatvora, posebice što se tiče mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a u obzir je uzeta i činjenica da je osumnjičenik do sada neosuđivan, rekao je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Iako je Sud utvrdio kako postoji bojazan od utjecaja na šest svjedoka, vezanih uz rad općine Čeminac, koji trebaju biti ispitani, sudac istrage smatra kako se, umjesto pritvora, to može postići blažom mjerom, odnosno određivanjem mjera opreza. Stoga je osumnjičenom načelniku zabranjeno približavanje svjedocima na manje od 50 metara, a zabranjeno mu je da kontaktira s njima izravno ili posredno, preko drugih osoba. Osumnjičenik je upozoren da će mu u slučaju nepridržavanja mjera, biti određen istražni zatvor, kazao je Rožac.

Dodaje kako je riječ o nepravomoćnom rješenju, na koje postoji pravo žalbe u roku od tri dana, o čemu će u konačnici odlučivati Izvanraspravno vijeće ovoga Suda. USKOK je prethodno izvijestio da je pokrenuo istragu protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha, dvojice njegovih sinova, zaposlenice općine zadužene za knjigovodstvo te zaručnice njezina sina pod sumnjom da su, na Pinjuhov poticaj, počinili niz malverzacija na štetu te baranjske općine.

Ne navodeći njihove identitete, iz Uskoka su priopćili kako petero građana (62-godišnji Zlatko Pinjuh sa sinovima Markom i Ivanom u dobi od 30 i 32 godine te 51-godišnjakinju i 28-godišnjakinju) terete za kaznena djela sprečavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Načelnik Pinjuh, uz ostalo, osumnjičen je da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist te im je prijetio otkazom ako to ne učine.

Okrivljen je i da je sinu Marku i još jednoj osobi, inače zaposlenicima općine i suoptuženicima u kaznenom postupku koji je tada već bio pokrenut, neosnovano isplatio cijelu plaću, da je malverzacije s isplatom plaća činio i za još zaposlenih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!