Obnova Tvrđe dio je cjelovite gospodarske obnove Osijeka

15.09.2023.

19:40

Autor: Igor Rotim/Marija Matoš/S.M./Dnevnik/HRT/Hina

Radovi na zamjeni podzemne infrastrukture i pločnika na prostoru osječke Tvrđe trajali su tri godine. Na jedinstvenom baroknom trgu radovi su završeni dva mjeseca prije roka. Osim toga, Osijek je dobio i nove mogućnosti za daljnji razvoj turizma.

Stanovnici koji žive u baroknoj jezgri grada moći će se napokon priključiti na gradsku toplanu, rekla je novinarka Marija Matoš za središnji Dnevnik HTV-a i istaknula da je zapravo najveće značenje razvoj turizma grada Osijeka te je riječ o najvećem ulaganju u baroknu jezgru Tvrđu u posljednjih 100 godina.

Turizam u Osječko-baranjskoj županiji u kolovozu porastao je u odnosu na isto vrijeme lani za 28%.

U Osijeku je danas bio i premijer Andrej Plenković te je istaknuo da su investicije u Osijek i Slavoniju proteklih godina bile u fokusu hrvatske Vlade i da je projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" dobio svoju konkretizaciju u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i obilaska završenih radova na obnovi povijesne gradske jezgre Tvrđe, Plenković je kazao da o fokusiranosti Vlade na to područje govori niz realiziranih projekata, u suradnji s lokalnim vlastima, među kojima je i završetak obnove Tvrđe, vrijedan skoro 17 milijuna eura.

Premijer Plenković kazao je da će se za najkasnije godinu dana završiti preostalih pet kilometara autoceste na koridoru 5C, od Belog Manastira do granice s Mađarskom te da se ulaže u osječku riječnu i zračnu luku te cestovnu i prometnu infrastrukturu.

Najavio je da će se, u kontekstu velikih investicija u zdravstvenoj infrastrukturi, kojih će ukupno biti više od dvije milijarde eura, osigurati i sredstva za projekt izgradnje novog osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) čime će četvrti po veličini hrvatski grad podići razinu zdravstvene usluge za grad, ovu Županiju, kao i druge Županije, koje gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi. Župan Ivan Anušić rekao je da su stvorene sve pretpostavke kako bi projekt novog osječkog KBC-a iduće godine bio spreman za izgradnju. 

Premijer je izrazio i zadovoljstvo što u kontekstu porezne reforme gradonačelnik Osijeka Ivan Radić nema namjeru dizati stopu poreza na dohodak.

- Veselim se današnjem projektu, ali i ukupnoj suradnji koja je zaista sada toliko velika da svi vide da ono što je bio Osijek prije par godina, ono što je bila Osječko-baranjska županija prije par godina i ono što je danas i cijela Slavonija - znači ogroman napredak, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Moram naglasiti odličnu suradnju naravno, razumijevanje Vlade i prihvaćanje onih projekata za koje mi smatramo da su bitni za razvoj Osječko-baranjske županije, dodao je.

Premijer Plenković prethodno je u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti razgledao izložbu "Andrija Medulić Schiavone - grafički genij manirizma", čiji je pokrovitelj Vlada.

Novi sjaj osječke Tvrđe


Tri godine trajali su radovi na zamjeni kompletne podzemne infrastrukture i pločnika na prostoru osječke Tvrđe. Radovi na jedinstvenom baroknom trgu, okruženom ostacima turskih i austrougarskih vojnih bedema, završeni su dva mjeseca prije roka.

Novo ruho dobili su 300-godišnji pločnici osječke Tvrđe. Obnovljeni su dijelom novim, a dijelom originalnim materijalima, ali sačuvane su izvorne vizure. Tako je i pogled s balkona na kojem je pročitana povelja o statusu slobodnog kraljevskog grada 1809. gotovo isti.

Mnoge tajne iz tih vremena široj javnosti ni danas nisu poznate - poput zatvorskih ćelija u podrumu prve gradske vijećnice, danas muzeja, kad je prvi osječki gradonačelnik bio ujedno i sudac.

- On je dobio pravo mača. Ius gladii, to znači da može odlučivati o sudbini svojih podanika, rekao je Denis Detling, viši kustos Muzeja Slavonije u Osijeku.

I danas okružena vojnim bedemima, uz 30 tisuća četvornih metara pločnika, osječka je barokna ljepotica dobila novi vodovod, kanalizaciju, vrelovod, telekomunikacijske instalacije i štedljivu rasvjetu, dostojne 21. stoljeća.

Obnova osječke Tvrđe

Obnova osječke Tvrđe

Foto: HRT / HTV

Do završnog čišćenja prošle su tri godine mukotrpnih radova. Stara instalacija vadila se s dubine i do šest metara. Dva mjeseca prije ugovorenog roka, Tvrđa u novom ruhu otvara i nove mogućnosti.

- Jedan hotel već ima dozvole, ishođenu građevinsku dozvolu, a sada se on zaista može priključiti. Do sada to nije mogao na postojeću infrastrukturu, jer to je bilo sve stvarno dotrajalo. Mislim da je zadnja bila nekakva rekonstrukcija prije pedeset godina, izjavio je Vladimir Iličić, izvođač radova Monte-Mont u Osijeku.

Od ukupno 17 milijuna eura za obnovu infastrukture, devet milijuna eura pokriveno je europskim projektom. Uz to što je znanstveno, kulturno i obrazovno središte, očekuje se da će Tvrđa kroz turizam dobiti i novi gospodarski zamah. Dio je to cjelovite gospodarske obnove grada Osijeka.

- Svakako su svi ti projekti dobrodošli. Na njima ćemo nastaviti raditi, a oni samim time doprinose i boljoj gospodarskoj situaciji grada Osijeka, a samim time i demografskoj slici, istaknuo je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Slojevita povijest Tvrđe ovim bi projektom trebala osigurati ljepšu budućnost i novim generacijama Osječana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!