Ne bori se samo istok zemlje s najezdom komaraca

13.06.2023.

Zadnja izmjena 19:45

Autor: Anita Bartolović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivica Galović / PIXSELL

Ne bori se samo istok zemlje s najezdom komaraca. Problema ima i na istarskom poluotoku gdje protiv malih krvopija primjenjuju malo drukčije tehnike.

Umjesto zaprašivanja, županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u kontroliranim uvjetima pušta sterilne muške jedinke tigrastog komarca.

Komarcem protiv komaraca


Toplo i vlažno vrijeme idealni su za razvoj komaraca. I dok se istok Hrvatske bori s komarcima, na zapadnom dijelu situacija je ipak bolja. Protiv njih se služe provjerenim metodama.

- Imamo komarnike na prozorima i ova sredstva za po koži mazati protiv uboda komaraca, rekla je Gabrijela.

Jelena je poručila da dobije pokoji ubod ljeti, ali inače ne.

- Blizu našeg stana nema puno drveća, nema puno zelenila, uglavnom jako malo ima komaraca a i imamo aparat za komarce, poručio je Pajo.

Manjem broju komaraca pogoduje i hladnije vrijeme, ali i pilot-projekt puštanja sterilnih jedinki muškog tigrastog komarca - SIT tehnikom. Svake se srijede pušta 100 000 jedinki označenih posebnim bojama na 25 lokacija u Premanturi.

- Imamo suradnju s institutom u Bologni koji su registrirani za uzgoj sterilnih mužjaka komaraca u isto vrijeme smo počeli mi s ispuštanjem naših mužjaka kada se razvijaju i u prirodi normalno divlji mužjaci, naglasio je voditelj Odjela za dezinsekciju i deratizaciju Službe za epidemiologiju NZJZ-a Istarske županije dr. sc. Nediljko Landeka.

Svaki tjedan prati se situacija na terenu.

- Pomoću ovih pozicijskih klopki odnosno daščica na koje ženke polažu jaja prvi i šesti dan nakon puštanja ekipa ide u reizlov odnosno s električnim aspiratorima na 25 točaka skupljaju komarce, to znači da se iz takvih ličinki neće razvijati ličinke odnosno kasnije i odrasli komarci, istaknula je stručna suradnica Odjela za dezinsekciju i deratizaciju Službe za epidemiologiju NZJZ-a Istarske županije Ivana Kirin, dr. med. vet.

Plan je tijekom tri mjeseca pustiti milijun i dvjesto tisuća sterilnih muških jedinki tigrastog komaraca. S ciljem smanjenja populacije uvezenog tigrastog komarca - prijenosnika bolesti poput žute i denga groznice te virusne infekcije zika.

Osječka Gradska uprava najavila nove tretmane komaracaUz nastavak tretiranja komaraca na području Osijeka, za idući tjedan, u slučaju povoljnog vremena planira se početak tretmana na poplavnim područjima nekoliko okolnih općina, s kojih u grad dolazi najveći broj komaraca, izvijestili su danas iz osječke Gradske uprave.

@hrvatska_radiotelevizija 🦟 Istok Hrvatske muku muči s komarcima #hrt #zavas #fyp #komarci ♬ original sound - HRT

Dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je na konferenciji za novinare kako učinkovitost adulticidnih tretmana sa zemlje, provedenih u Osijeku od 9. do 11. lipnja, iznosi 84 posto, što je zadovoljavajući rezultat, ali je brojnost komaraca na okolnim područjima i dalje velika.


Zato će se iduća dva dana provesti novi tretmani sa zemlje, u cijelom gradu i prigradskim naseljima.


S obzirom na to da promjenjive vremenske prilike s povećanom količinom oborina pogoduju razvoju komaraca, sada se trenutno borimo s odraslim jedinkama prve, druge i treće generacije komaraca. Nemamo najava novih vodnih valova i ne najavljuje se porast vodostaja Dunava i Drave, pa se nadamo da bi nakon prve tri generacije komaraca trebalo uslijediti određeno zatišje, dodao je Vulin.


Ističe kako su u uvjetima nestabilnog vremena i čestih oborina tretmani neučinkoviti, posebice ako neposredno nakon tretmana padne kiša, ali da bi se, prema najavama, idućeg tjedna vrijeme trebalo stabilizirati. Stoga se u suradnji sa županijskom Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, planiraju novi tretmani iz zraka i sa zemlje.


Sada govorimo o širem području i o suradnji s općinama Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut kojima smo potpisali sporazum, čime bismo pokušali zadati konačni udarac za postojeće tri generacije komaraca. Planiramo tretirati iz zraka i sa zemlje poplavna područja koja nas okružuju, kako bi spriječili dolazak komaraca iz tih područja u Osijek, naglasio je osječki dogradonačelnik Vulin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!