U Karlovačkoj bolnici zbog oboljelih od COVID-a smanjuje se broj operacija

15.11.2021.

14:54

Autor: Hina/HRT

Opća bolnica Karlovac

Opća bolnica Karlovac

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Karlovačka bolnica od ponedjeljka je u tzv. žutom režimu rada, u kojem se dio redovitoga operativnog programa smanjuje zbog povećanog broja hospitalizacija covid pacijenta, rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite ravnatelj bolnice Nikša Antica. 

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je odgovarajući novinarima na pitanja da je u županiji od 33.000 zaposlenih oko 13.000 ljudi zaposleno u sustavu državne i javne uprave od kojih će se oko četiri tisuće trebati testirati.

Taj će se broj znati do kraja dana jer će se svi oni, da bi sutra mogli doći na svoja radna mjesta, morati testirati.

Testiranja će se obavljati u svim domovima zdravlja u županiji. U Karlovcu, osim redovitog PCR testiranja, dodatno, poslijepodne karlovački Dom zdravlja će obavljati antigento testiranje na mjestima drive-ina na Luščiću i u Zavodu za hitnu medicinu iza Doma zdravlja na Dubovcu.

Iako je prvotno Stožer odredio da će cijena testiranja biti 85 kuna, od Ministarstva zdravstva stigao je nakon konferencije za novinare naputak da se testiranje treba provodi po cijeni od 50 kuna diljem države, rekla je za Hinu glasnogovornica Stožera Ivana Rumenović Novinić.

Županica Furdek Hajdin rekla je da će testiranje za svoje zaposlenike u javnom sektoru plaćati poslodavci, ali ako se netko od građana testira da bi, primjerice, mogao ući u poštu ili zgradu županije, morat će testiranje platiti sam.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nikša Antica rekao je da su u bolnicama u Karlovcu i Ogulinu 82 pacijenta s covidom, od kojih je deset na respiratoru. Prosječna dob bolesnika na respiratoru je 59 godina, što je 11 godina niže od prosječne dobi pacijenata na respiratoru u prošlom valu infekcije.

Budući da se povećava broj hospitaliziranih u Karlovcu i da broj postelja više nije dovoljan u zgradi s Infektološkim odjelom za liječenje oboljelih od covida-19, počeo se puniti prvi kat glavne bolničke zgrade. Dr. Antica je istaknuo kako zasad "nije upitno zbrinjavanje hitnih slučajeva i onkoloških bolesnika".

U Karlovačkoj županiji 58,9 posto stanovnika cijepljeno je prvom dozom cjepiva, a 53 posto stanovnika dobilo je dvije doze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!