10:43 / 17.03.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Osječki Županijski sud ne želi komentirati optužbe Zdravka Mamića

Zdravko Mamić

Zdravko Mamić

Foto: Denis Kapetanović / PIXSELL

Osječki Županijski sud izvijestio je u srijedu da ne želi komentirati optužbe osuđenika Zdravka Mamića s jučerašnje konferencije za novinare u Mostaru, ali poziva nadležna tijela da se izrečeni navodi istraže i ispitaju.

- Županijski sud u Osijeku neće komentirati i polemizirati s navodima osuđenika Zdravka Mamića, ali tražimo da se po nadležnim tijelima svi navodi istraže i ispitaju, jer je to u cilju i interesu Županijskog suda u Osijeku i hrvatskog pravosuđa, navodi se u priopćenju koje je uputio glasnogovornik suda Miroslav Rožac.


Nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu i kaznu od šest i pol godina zatvora Mamić je na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednika toga Suda Zvonka Vrbana nazvao je "kriminalcem, koji će kad tad biti smijenjen".


Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze, i da je o svemu obavijestio Državno odvjetništvo.


Vrhovni sud u utorak je priopćio da Sessa nema namjeru odgovarati na "apsurdne i neistinite tvrdnje" osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića koji ga je prozvao za korupciju te nazvao kriminalcem i varalicom. 


Iz Uskoka su priopćili kako je "Zdravko Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku, a Uskok je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo s provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku.


Vrhovni sud je Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu osječkog Županijskog suda od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!