Vrhovni sud i USKOK o tvrdnjama Mamića u korumpiranost sudaca

16.03.2021.

17:27

Autor: V.G./Vijesti u 17/HRT/IMS/Hina

Đuro Sessa

Đuro Sessa

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa, kojeg je Zdravko Mamić optužio za uzimanje mita, odbio je odgovoriti na te tvrdnje. U kratkom priopćenju nazvao ih je apsurdnima i neistinitima.
- Predsjednik Vrhovnog suda nema namjeru odgovarati ili komentirati ponovljene apsurdne i neistinite tvrdnje iznesene na konferenciji za medije u Mostaru, poručio je kratko Vrhovni sud.

Priopćenjem se oglasio i USKOK. U priopćenju potvrđuju da je Zdravko Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na USD sticku. USKOK je odmah po zaprimanju navedenog sticka započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku.Podsjetimo, Zdravko Mamić u Mostaru je sazvao konferenciju za medije nakon što je pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama.

Rekao je da će zatvorsku kaznu, ako do toga dođe, služiti isključivo u Bosni i Hercegovini. Kritizirao je hrvatske političare, a imenovao je suce koje je, prema vlastitom priznanju, podmićivao.

- Najveća pravosudna institucija u zemlji je donijela sramotnu presudu. Ljudi će ostati upisani kao zločinci. U povijesti je bilo puno političkih suđenja i montiranih procesa i ovo je jedan takav. Nismo osuđeni za utaju poreza, to nigdje ne piše u presudi. Nema niti jednog eura pranja novca, a Dinamo za kojeg se tvrdi da je oštećen, tvrdi da nije oštećen, kazao je Mamić.

Optužio je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu da je kriminalac i varalica.

- Čovjek je kleptoman, kriminalac i varalica, čovjek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi Republike Hrvatske. Spreman sam se staviti na dispoziciju džavnom odvjetništvu i USKOKU kako bi dokazao da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac. Spreman sam surađivati u dokazivanju da je to kriminalac i otimač novca građanima, vrh hobotnice, poručio je.

Mamić je za mito optužio i suca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, suca Darka Krušlina, ali i suca Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nedjeljka Bobana.

Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su zatvorske kazne Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru. Kako svi osuđeni, osim odbjeglog Zdravka Mamića, žive u Zagrebu - očekuje se odluka zagrebačkog Županijskog suda o upućivanju na izvršenje kazne.

- Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u dva navrata je već odbilo izručiti Zdravka Mamića, dakle tada na scenu stupa model izvršenja zatvorske kazne u BiH. Mi ćemo dakle, kada nam nadležni sud dostavi presudu, tako je normalno i uobičajeno, zamoliti BiH da preuzme izvršenje u ovoj konkretnoj stvari, rekao je Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!