15:07 / 04.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Oslobađanje plaćanja najamnine za potresom oštećene državne nekretnine

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu države, a oštećenih u potresu, bit će oslobođeni najmoprimci i korisnici s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba.

Odluku o tome donijela je Vlada RH na sjednici u četvrtak, a zbog posljedica potresa koji su četiri županije i Zagreb pogodili 28. i 29. prosinca prošle godine.


Najmoprimci i korisnici državnih nekretnina bit će oslobođeni plaćanja počevši od siječnja ove godine pa do ponovne mogućnosti korištenja poslovnih prostora i stanova oštećenih u potresu.


Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ovlašteno je, objasnio je ministar Darko Horvat, da u ime države oslobodi obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje zakupnike, najmoprimce i korisnike poslovnih prostora i stanova u vlasništvu države, kojima upravlja Ministarstvo, a koji su nakon pregleda zgrada označeni kao N1 (neuporabljivo-zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo-zbog oštećenja) te stoga nisu podobni za obavljanje djelatnosti ili stanovanje.


Kako dijelom stanova i poslovnih prostora u vlasništvu države upravljaju Državne nekretnine d.o.o., skupština te tvrtke zadužena je da donese potrebne odluke i poduzme potrebne radnje za navedeno oslobođenje.


Vlada je donijela i odluku o davanju ovlasti Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje da korisnike stambenih jedinica u vlasništvu države na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije privremeno oslobodi plaćanja najamnine zbog posljedica potresa nakon 28. prosinca prošle godine.


Ovom je odlukom Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje dana ovlast da zbog posljedica potresa privremeno oslobodi plaćanja najamnine sve korisnike stambenih jedinica kojima upravlja na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja, uključivo korisnike na području općine Topusko i gradova Novske i Kutine gdje se primjenjuje samo na korisnike onih stambenih jedinica koje su označene kao N1 (neuporabljivo) ili su na njima potrebne mjere hitne intervencije.


U razdoblju, pak, od 1. srpnja do osiguranja odgovarajućeg stambenog zbrinjavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji plaćanja najamnine oslobađaju se korisnici stambenih jedinica koje su zbog potresa postale neuvjetne za stanovanje i koje su na temelju procjena ovlaštenih statičara označene kao neuporabljive, na kojima je potreban dodatni detaljni pregled temeljem novih potresa ili su potrebne mjere hitne intervencije.


U Karlovačkoj županiji se, prema istim kriterijima, oslobađaju plaćanja najamnine korisnici u razdoblju od 1. siječnja ove godine do osiguranja odgovarajućeg stambenog zbrinjavanja. 


Obje odluke stupaju na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.


Javni poziv za imenovanje dijela članova UV Hine


Vlada je donijela i zaključak o provedbi javnog poziva za imenovanje dijela članova Upravnog vijeća (UV) Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina).


U skladu sa Zakonom o Hini vlada pokreće postupak izbora dijela članova UV-a Hine javnim pozivom te na temelju prispjelih prijedloga predlaže Hrvatskom saboru članove UV-a.


UV Hine ima pet članova i to jednog člana iz reda zaposlenih, člana iz reda stručnjaka za medije te tri člana iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka.


U travnju mandat istječe članici vijeća iz reda zaposlenih te članovima UV-a iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka.


Vlada je stoga, sukladno zakonu, donijela zaključak kojim je Ministarstvo kulture i medija zadužila da u njezino ime objavi javni poziv za imenovanje dijela članova UV-a Hine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!