Osnaživanje škola za rad s djecom sa sindromom Down

30.06.2023.

20:15

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/HRT KLARA ŽELI BITI KUHARICA

Osnaživanje škola za rad s djecom sa sindromom Down

Osnaživanje škola za rad s djecom sa sindromom Down

Foto: HTV / HRT

Devetnaest zagrebačkih škola proteklih 13 mjeseci sudjelovalo je u pomno osmišljenim edukacijama Udruge za sindrom Down.

Projekt vrijedan 55 tisuća eura sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i Državnog ureda RH, a pomogao je stotinama prosvjetnih radnika da uvide kako nas djeca s Downovim sindromom uče najvažnijim lekcijama: bezuvjetnoj ljubavi, prihvaćanju različitosti i pravom značenju sreće.

- Imam dobru učiteljicu. Ona mi puno pomaže. Trebam biti uporna i vrijedna, kaže Klara, učenica OŠ Horvati.

Klara već jest i uporna i vrijedna. Uspješno je završila četvrti razred, i to nakon niza operacija i dugog bolničkog liječenja.

- Nismo znali da ćemo dobiti dijete s Downom, Klara nam je treća. Ali smo imali izvanrednu podršku od prvog dana - najprije zdravstvenog, a zatim i školskog sustava, kaže Mirjana Gracin, Klarina majka.

Pomažu aktivisti Udruge koja je u protekloj godini osnažila 19 zagrebačkih škola za rad s djecom poput Klare.

- Dosta je učitelja imalo predrasude u prvom razredu - primiti dijete sa sindromom Down, no nakon prvog polugodišta zahvaljivali su što smo ih potaknuli na to, kazala je Matea Visković, voditeljica projekta Udruge za sindrom Down.

Učiteljica u OŠ Trnjanska u Zagrebu Ivančica Tajsl Dragičević dodaje kako se nakon rušenja svih prepreka shvati da su to zaista djeca "toliko topla, plemenita i posebna".

Obrazovna politika odavno se opredijelila za inkluziju. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja su svjesni da sustav tu nije potpuno zaživio. Uvijek može bolje, kaže Momir Karin i dodaje kako se radi na novom Pravilniku o pomoćnicima u nastavi.

Bez asistenta Klara bi mnogo teže ostvarila svoju viziju o budućem zvanju. A želi biti kuharica.

Za podršku koju su primili Klarina mama kaže - imali smo sreće. No to ne bi trebalo biti pitanje sreće - nego standard. Zato je dobra vijest što se sve više škola javlja Udruzi za sindrom Down i traži pomoć. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!