11:04 / 15.05.2021.

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Osobama s intelektualnim teškoćama - podignuti kvalitetu života

Potrebno je podignuti kvalitetu života osoba s intelektualnim poteškoćama

Potrebno je podignuti kvalitetu života osoba s intelektualnim poteškoćama

Foto: HRT / HTV

U svijetu je 0,5% osoba s intelektualnim teškoćama. Njihov Nacionalni dan u Hrvatskoj se obilježava od 2017. godine, a u Osijeku su ga korisnici Društva za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama obilježili simboličnom utrkom. Udruga je osnovana 1958. godine i trenutačno ima 83 korisnika i članova njihovih obitelji iz Osijeka, ali i ostalih dijelova Osječko-baranjske županije.


Intelektualne teškoće su složena pojava stanja osobe. Nisu bolest i ne mogu se liječiti. S godinama se ipak u Hrvatskoj poboljšavao položaj osoba s intelektulanim teškoćama i one su sve više integrirane u zajednicu.

- Potrebno je još raditi na tom procesu. Treba omogućiti odraslim osobama da poslije školovanja zasnuju svoj radni odnos, da postanu kroz zasnivanje radnog odnosa što samostalniji sa svojim određenim prihodima, a ne da žive od invalidnina i pod tutorstvom obitelji, izjavila je Svetlana Marinković, voditeljica Društva OIT Osijek. Za one koji nisu sposobni za rad, kaže, treba u lokalnoj zajednici organizirati adekvatne socijalne usluge. 

Volonterka Lara Rašić smatra da u društvu postoje brojne predrasude o osobama s invaliditetom o tome da je s njima teško i zahtjevno raditi. 

- Zapravo sam i ja možda imala takve predrasude, no volontiranjem sam potpuno promijenila svjetonazor, istaknula je. 

Iznimno je važno podignuti kvalitetu života osoba s intelektualnim teškoćama. Stoga je u osječkoj udruzi mnogo aktivnosti, a među najvažnijima je poludnevni boravak. 

Za simboličnu utrku, jedan od oblika socijalne integracije, korisnici su se ozbiljno pripremali. Željeli su pokazati da mogu sudjelovati u svim aktivnostima, ali i postati vidljivijima i bolje prihvaćenima među sugrađanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!