U Mečenčanima 90 urušnih vrtača, geofizičari na terenu

13.02.2021.

20:27

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Rupe

Rupe

Foto: Hrvoje Zovko / Dnevnik/IMS/HRT


Život se polako vraća i u Mečenčane, selo koje se, nakon razornog potresa, suočava s novom nedaćom - otvaranjem više desetaka golemih rupa u zemlji. Naučili su se, već, kažu, živjeti sa stresom, ali straha nema...Galerija
Rupe, Foto: Hrvoje Zovko/Dnevnik/IMS/HRT
Rupe, Foto: Hrvoje Zovko/Dnevnik/IMS/HRT

Na cesti između sela Borojevića i Mečenčana radi se punom parom. Geofizičari utvrđuju postoji li opasnost od urušavanja.

- Cesta je zapravo zona koja je kao prometnica bitna da bude što sigurnija i to je prvenstveno razlog da se definiraju te zone u kojima je mogućnost pojava vrtača veća, govori mr.sc. Božo Padovan, geofizičar.

Na ovom malom prostoru pojavilo oko 90 urušnih vrtača. Prva rupa pojavila se uz zgradu u Mečenčanima u kojoj je živio Nenad Tomašević. Nije ga, kaže, bilo strah tog armagedonskog prizora. Morao je otići živjeti kod prijatelja u susjednu kuću. Sve je to, kaže, jedan veliki stres.

- Tek će ti kumulativni efekti frustracija, strahova i stresova nažalost biti projicirani u duži vremenski period. To u svakom slučaju ostavlja posljedice, naglašava Nenad Tomašević iz Mečenčana.

Sve službe svakodnevno su na terenu, govori nam Anđelko Barišić koji nas vodi do najveće vrtače promjera oko 25 metara. Stanovnici ovog kraja naviknuli su se živjeti u novim okolnostima. Ima straha kod ljudi, posebno starijih, ali nema panike.

- Trenutno zona kod škole je sigurna i tu je postavljeno kontejnersko naselje. Tko god se osjeća ugroženo, tko god je u strahu, ima mogućnost bar preko noći spavati u kontejneru, a preko dana vršiti sve poslove i obveze u svojoj kući, govori Anđelko Barišić, koordinator u Stožeru općine Donji Kukuruzari.

A sama osnovna škola teško je stradala iznutra. No život mora ići dalje pa će se nastava održavati u najbližoj školi u Hrvatskoj Kostajnici.

- Za početak idućeg tjedna trebali bi krenuti s izvođenjem nastave od prvog do 4. razreda, a onda kad se stvore uvjeti, krenuli bi i učenici od 5. do 8. razreda s izvođenjem redovne nastave, naglašava Svjetlana Tufeković, ravnateljica OŠ "Katarina Zrinska" u Mečenčanima.

A za one koji ne mogu biti u svom domu - volonteri Crvenog križa svakodnevno dijele hranu. No koliko god ove ljude pogodile nevolje s potresom i rupama, oni su optimisti. Kažu - život će se nastaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!