19:15 / 15.02.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Otvorene teretane, a kava za van je i u kafićima

Kava za van

Kava za van

Foto: Marko Dimic / Pixsell

Od danas i kafići mogu nuditi "kavu za van", a svoja vrata otvorile su teretane, škole stranih jezika, dječje igraonice i kasina u pojedinim županijama. Gospodarstvo koje gotovo već godinu dana živi na mahove, od zatvaranja do ponovnog otvaranja, priželjkuje snažnije ublažavanje epidemioloških mjera.

Dva i pol mjeseca teretane nisu radile. Ponovno otvaranje vježbači su jedva dočekali. Vlasnici teretana su na mukama - svi bi vježbali, a mjere su stroge. Po svakom vježbaču treba osigurati 20 četvornih metara.

- Dosta naših članova je zabrinuto zbog ograničavanja broja. Imamo jako puno upita. Ljudi se zbilja žele vratiti treniranju pa su zabrinuti po tom pitanju, kaže Goran Kliškić, vlasnik teretane.

Otpečaćena je jutros i teretana na zagrebačkoj Trešnjevci, koju je vlasnik otvorio prije dva tjedna unatoč zabrani.

- Prošlo je 11 mjeseci. Mi smo gdje smo i bili, a još je i gore. Siromašniji smo i nemamo posao. Ne vidimo perspektivu. Virus se širi i dalje smo u strahu, rekao je Andrija Klarić, vlasnik teretane.

Ublažene su mjere i za kafiće. Oni sada mogu nuditi pića za van, no zadržavanja ispred lokala nema.

- Otvorili jesmo, ali najviše da se djelatnici počnu uhodavati za jedan dan kad budu mjere popuštene, rekao je Denis Bimbašić, vlasnik kafića.

- Mali korak je i nadamo se da će biti bolje, da se što prije otvore lokali i terase, rekao je Danijel Češković, konobar u kafiću u Zagrebu.

U škole stranih jezika vratili su se polaznici.

- Svakom polazniku pri ulasku u školu mjerimo temperaturu. Održava se razmak, imamo male grupe, održavamo fizičku distancu od 2 metra, kao što je propisano, kaže Vesna Rukljić, škola stranih jezika u Varaždinu.

Otvorena su i kasina i kladionice, osim u dvije županije: Istarskoj i Primorsko-goranskoj. Ondje su igre na sreću zabranjene još sedam dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!