Otvoreno: "Atraktivno smo odredište, stižu mjere za najteže pogođene"

03.06.2021.

22:18

Autor: Otvoreno/P.F./HRT

Otvoreno

Otvoreno

Foto: Otvoreno / HRT

Ljudi su željni odmora. Turistički se djelatnici nadaju dobroj sezoni, boljoj od prošlogodišnje. S obzirom na to da se očekuje daljnje ublažavanje ograničenja na putovanjima, ponajprije ukidanje obveznog odlaska u karantenu turistima koji se vraćaju iz Hrvatske, čini se da se stvaraju uvjeti za jednu dobru ljetnu sezonu. Je li se Hrvatska na važnim tržištima uspjela pozicionirati kao sigurno, kvalitetno i dobro pripremljeno odredište?


Na pitanje vjeruje li da sada kada smo epidemiološki obojeni žutom bojom na novoj karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) povećati buking u Hrvatskoj Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove rekla je kako ju izrazito veseli današnja vijest.

- Želimo da i ostatak Hrvatske ne bude u crvenoj zoni. Sve mjere koje je donosio Nacionalni stožer da barem priobalni dio bude u žutoj zoni te da prelazak granice bude jednostavniji, odnosno da budemo dostupniji gostima s našim emitivnih tržišta. rekla je Udovičić u emisiji Otvoreno urednika i voditelj Branka Nađvinskog.

Udovičić: Prilagodili smo se vremenu u kojem živimo

Komentirala je i epidemiološko stanje u drugim turističke državama Mediterana.

- Ne trebamo biti nezadovoljni što naši konkurenti imaju ili bolju ili dobru epidemiološku situaciju. Izrazito je bilo važno napraviti domaću zadaću, odnosno pripreme za turističku sezonu. To smo i napravili. U prosincu je ministrica Brnjac osnovala savjet, iz čega je proizašao projekt "safe stay in Croatia" te niz drugih aktivnosti , primjerice punktovi za testiranje turista. Cijepe se turistički djelatnici i u nekim ih je županijama već preko 60% cijepljeno, dodala je.

Morali smo se prilagoditi vremenu u kojem živimo, rekla je.

Galerija
Monika Udovičić, Foto: Otvoreno/HRT
Martina Bienenfeld, Foto: Otvoreno/HRTArsen Ercegović, Martina Nimac Kalcina i Veljko Ostojić, Foto: Otvoreno/HRTSelimir Ognjenović, Foto: Otvoreno/HRT

Bienenfeld: Zagreb ponovno postaje zanimljiv turistima

Nastavno na kartu na kojoj je Zagreb još u crvenoj zoni Martina Bienenfeld, direktorica TZ-a grada Zagreba, rekla kako je Zagreb u pet mjeseci ostvario 10% svih dolazaka u Hrvatsku.

- Jako je dobro da je polovica tih gostiju došla iz Hrvatske, na drugom su gosti iz Italije, a trećem iz SAD-a. To znači da Zagreb ponovno postaje zanimljiv turistima, gostima koji su i prije pandemije otkrivali Zagreb i ponovno mu se vraćaju, dodala je.

Naglasila je e da je i grad Zagreb prikupili 14-15 punktova za testiranje na koronavirus.

- Naši gosti koriste turističku zajednicu da se testiraju i vikendom kad ne rade drugi laboratoriji s obzirom na to da znamo da je Zagreb poznata City Break destinacija i gosti borave preko vikenda, dodala je.

Komentirala je i dolazak Ryanaira u Zagreb.

I ta aviokompanija i Croatia Airlines, koja otvara svoju mrežu europskih letova, a li i najave slijetanje drugih aviokompanija ponovno je u interesu, dodala je.


Ognjenović: Njemačka veliki potencijal, stalni gosti najveći kapital

Selimir Ognjenović
, vlasnik tvrtke I.D. Riva Tours (njemački turoperator) govorio koliki je interes u Njemačkoj za odmor u stranoj zemlji i na temelju čega odlučuju gdje će ići.

- Postoji uobičajena metoda određivanja gdje će se putovati u normalnim uvjetima. U vrijeme pandemije u novo normalno ili nenormalno vrijeme 2020. godine mi smo si potvrdili veliku vjernost našeg najvažnijeg emitivnog tržišta Njemačke. Preko 1,5 milijun Nijemaca prošle godine bilo je u Hrvatskoj. Za njih je najvažnije da znaju kome idu i što mogu očekivati kao i da u novo vrijeme znaju sve uvjete koji su vezani uz njihov odlazak od kuće i povratak kući Uz poštivanje rezultata Zagreba, koji su veliki, oni u vrijeme dok smo mi epidemiološki obilježeni kao zemlja visokog rizika gotovo su za jedan ozbiljniji turizam su nemogući, rekao je.

- Gospodin Ostojić i ministrica rekli su na početku godine rekli su da je najvažnije da izađemo iz zone rizika i da nam se dignu preporuke drugih zemalja koje svoje građane upućuju da ne putuju u zemlju koje su "crvene" odnosno zemlje visokog rizika. Upravo su ovi dani, kad na su nas Njemačka proglasila zemljom nižeg rizika, a napravili su to i Austrijanci neki dan, su važni i sve takve odluke su za nas najvažnije. Izuzetno je važno da naši gosti kad se vraćaju ne moraju u karantenu. Sve počinje od epidemiološkog stanja, to je najvažnije, rekao je Ognjenović.

Dodao je kako u Njemačkoj imamo veliki potencijal.

- Ja ih ne zovem samo gostima nego prijateljima. Naši stalni gosti koji se vraćaju u Hrvatsku, neki koji ju ne samo upoznaju nego i vole, oni su naš najveći kapital, rekao je Ognjenović.

Ostojić: Hrvatska jedna od najatraktivnija zemlja Mediterana

Veljko Ostojić
, direktor Hrvatske udruge turizma, govorio je o tome jesmo li ispunili preduvjete da Hrvatska bude najsigurnija zemlja Mediterana.

- Usudio bih se reći da je. Možda kasnimo 15-ak dana, no učinili smo sve da budemo u ovom trenutku jedna od najatraktivnijih destinacija na Mediteranu. Naravno, i ova godina će biti obilježena prije svega kao godina autodestinacije. Nažalost avijacija se još uvijek nije digla u volumenu u kojem bismo htjeli, no za razliku od lani postoje naznake da će ova sezona biti bitno bolja, smatra.

- Kako bi sezona protekla što bolje epidemiološko stanje je nulta pozicija svog turističkog prometa i bez toga nemamo nikakve realne šanse da nam se dogodi ozbiljniji turizam, dodao je.

Istaknuo je i kako se rješava pitanje punktova za testiranje na kojima turističke destinacije ozbiljno rade.

- Također moramo učiniti sve da nema gužvi na cestovnim graničnim prijelazima i u zračnim lukama i da sve funkcionira brzo sukladno epidemiološkim mjerama. Ne smije nam se ponovno dogoditi greška od lani kada nam se u špici sezone polovicom osmog mjeseca dogodila epidemiološka situacija da su nas nama neke najznačajnije zemlje stavile na crvenu listu. Ako to ispunimo vjerujem da će ova sezona završiti rezultatima bliže 2019. nego 2020. godini, smatra.

Nimac Kalcina: Ponovno su upitni gradovi

Martina Nimac Kalcina,
predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, rekla je da se obiteljski iznajmljivači nadaju kako će situacija biti bolje od prošle godine.

- Činjenica je da se ponavlja slična situacija. Ponovno su upitni gradovi kako će proći. Po otocima, kuće za iznajmljivanje , pogotovo luksuzne, su puno više tražene. Također je velika razlika po regijama. Istra je puno bolje bukirana, kao i lani, od juga Dalmacije. Lijepo je vidjeti da se nešto pokreće, da gosti dolaze, nažalost situacija s bukingom u srednjoj i južno Dalmaciji, pogotovo u gradovima, nije baš idealna i dalekoj e od 2019. godine. Nadamo se da će biti last minute rezervacija i da će se na kraju bukirati i da će biti bolje nego prošle godine, rekla je Nimac Kalcina.

- Što se tiče mjera, zahvalni smo Ministarstvu turizma što je donijelo pravilnik kojim će se turistička pristojba i turistička članarina smanjiti za 50%. Međutim postaje problem paušalnog poreza koji nije ove godine uopće umanjen. Ako nije bilo moguće da se to dogovori s Ministarstvom financija oko smanjivanja paušalnog poreza tražili smo da lokalna samouprava donese odluku o visini paušala van rokova. Ako će recimo Dubrovnik imati popunjenost 20-30% da se dopusti da preprave odluku o visini paušala. Još jednom molimo Ministarstvo turizma da intervenira prema Ministarstvu financija i da pokuša izaći u susret privatnim iznajmljivačima, zatražila je Nimac Kalcina.

Istaknula je i problematiku zakona o gospodarenju otpada koji bi trebao na ljeto stupiti na snagu, a kojim se privatni iznajmljivači izjednačavaju sa svim drugim poslovnim korisnicima te neće moći realizirati takvu vrstu usluge jer nije isto iznajmljivati sobicu na otoku i hotel. Traži također da i to riješi Ministarstvo turizma.

Ercegović: Trebamo pomoć

Arsen Ercegović
, predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara, rekao je kako su lani na razini čitave branše ostvarili 8-9% u odnosu na 2019. godinu.

- Ima kolega koji nisu 2020. uopće odvezali brod od rive, a ima i onih koji neće niti ove godine napraviti nikakav prihod. Situacija je prilično ozbiljna. Nadamo se da ćemo ove godine odraditi bolju sezonu nego lani. Nismo imali problema sa zarazom gostiju, poštuju se epidemiološke mjere, boravimo na otvorenim prostorima, drži se razmak i tu ne vidimo problema, istaknuo je.

Komentirao je i situaciju s kreditima.

- Tu je malo veći problem. Lani je HNB poslovnim bankama odobrila povoljne uvjete za moratorij na otplatu kredita, a ove godine toga nema. Ove godine su banke ostavljene da svaka za sebe riješi s klijentom te probleme. Nadamo se razumijevanju banaka i da neće ništa raditi preko koljena i donositi drastične mjere jer se krediti ne mogu vraćati bez prometa. Trebamo vrijeme da se tržište oporavi, da počnemo voziti te ćemo onda moći otplaćivati kredite. Banke moraju sačekati, moramo vidjeti kako će biti ova sezona, trebamo vremena, rekao je Ercegović.

Udovičić: Stižu mjere

- Vezano uz male brodare, u pripremi je odluka. Nije na meni da donosim ekskluzivne vijesti, ali mislim da je premijer to već komunicirao da se sprema mjera pomoći turističkim brodarima, povremenom i privremenom prijevozu, ali i turističkim agencijama i event industriji. Sačekajmo još nekoliko dana vjerujem da će resorni ministri to detaljnije komunicirati. Nisu zaboravljeni i u samom finišu je odluka koje će biti temelj koje će biti pomoć za ta tri sektora, rekla je Udovičić nadovezujući se na Ercegovića.

Dodala je i kako je ministrica Nikolina Brnjac donijela odluku da i ove godine idemo u smanjenje turističke pristojbe i članarine za 50% neovisno kakva će turistička godina biti za privatne iznajmljivače te 20% za nautiku, odgovorila je Udovičić na apel Nimac Kalcina.

- Imamo dobar partnerski odnos s udrugom privatnih iznajmljivača i ovaj dio koji ste se osvrnuli na Ministarstvo financija ono mora brinuti i o sektoru, ali i o prihodima državnog proračuna te prihodima jedinica  lokalne samouprave i vjerujem da čini sve što je u njihovoj moći, kao što činimo i mi da stvarno pomognemo svima onima koji su se našli u problemima. Mislim da smo u ovim okolnostima učinili mnogo i pogotovo kada govorimo o mjerama za zadržavanje zaposlenosti u turističkom sektoru i spremni smo za početak ove turističke sezone, smatra Udovičić.

Bienenfeld: Kreće privlačenje digitalnih nomada

Bienenfeld smatra da je smanjenje turističkih kapaciteta u privatnom i hostelskom smještaju uslijed pandemije i potresa samo privremeni i prolazni trend.

- Čim se tržište izregulira i kada počne ozbiljnija potražnja da će se takvi kapaciteti otvarati. Hosteli su najviše stradali u pandemiji jer se tamo boravi u istoj sobi s ljudima koje nikad niste sreli.  Nadam se da ćemo imati ponovno interes za ovim oblicima smještaja kako bude pandemija iza nas, rekla je.

Govorila je i projektu da se privuče digitalne nomade u Zagreb. Dana 21. lipnja bit će velika konferencija oko toga te će biti nakon toga Ambasador program gdje će Turistička zajednica grada Zagreba biti domaćin odabranim nomadima koji će biti gosti Zagreba.

- Digitalni nomadi su sve ozbiljniji ne samo privremeni tip gostiju već je to nešto čime će se baviti milijuni ljudi, rekla je.

Ognjenović: Najveći neprijatelj vrijeme

Ognjenović smatra kako je najveći neprijatelj uspješnosti turističke sezone vrijeme, pod pretpostavkom da smo izašli iz crvenog.

- U kraćem vremenu mora se napraviti nešto što se prije radilo mjesecima. Last minute je bio sinonim za dotad neprodane kapacitete od 10 do 20% te se onda napravila dobra cijena i to prodalo. Sada je cijeli ovogodišnji turizam last minute, smatra.

Nema "razuzdanih" partyja i zabave u noćnim klubovima ove sezone

Ostojić je još jednom naglasio da se ne smiju ponoviti greške od lani i da nam se zbog nekih evenata gdje se skuplja veliki broj ljudi pogorša epidemiološka situacija.

- Ne smijemo si dozvoliti da zbog nekoliko milijuna prihoda takvih evenata i klubova izgube milijarde u turizmu, rekao je.

Udovičić se nada kako neće biti "razuzdanih partyja" na Jadranu.

- Ministarstvo kulture u suradnji s nama razvija modele kako upravljati eventima, odnosno kako da se eventi održavaju, ali to svakako nisu eventi u noćnim klubovima. Radi se o manifestacijama, koncertima, eventima druge vrste. Kakve god mjere da se propišu mislim da se u noćnim klubovima toga može pridržavati. Poučeni lanjskim iskustvom to bi stvarno trebala zadnja stvar, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!