Počele ljetne gužve: 'U Hrvatsku od ponoći ušlo više od 12 tisuća putnika'

19:25 / 03.06.2021.

Autor: Jelena Šarić/Martina Klaić/Dnevnik/IMS/HRT

Promet na graničnim prijelazima

Promet na graničnim prijelazima

Foto: Zeljko Hladika / HRT/PIXSELL

Produljeni vikend i kolone automobila na graničnim prijelazima obilježili su današnji dan. Nikola Jelić, šef smjene Postaje granične policije Bregana, potvrdio je za središnji Dnevnik HTV-a da se od jučer na primjenjuje "Covid potvrda" i da to ubrzava proces granične kontrole.


- No još uvijek putnici iz Europske unije dolaze s negativnim PCR i antigenskim testovima ili potvrdama da su preboljeli Covid. Ima i onih koji dolaze s potvrdama koje su slične našoj "Covid potvrdi", a koja ima QR kod što nam ubrzava proces, dodao je. 

Na pitanje jesu li "Covid potvrde" povezane sa sustavom "Enter Croatia", Jelić je kazao da bi bilo dobro da putnici prilikom logiranja na sustav "Enter Croatia", nakon što upišu svoje podatke to i uploadaju. Policija to onda može vidjeti  prilikom granične kontrole, kada skenira putnu ispravu ili osobnu iskaznicu putnika. Napomenuo je da to sve znatno ubrzava sam proces granične kontrole.

Istaknuo je i da je od ponoći u Hrvatsku, preko graničnog prijelaza Bregana, ušlo više od 12.000 putnika. 

Potrebno je naglasiti da uvjeti prelaska granice ovise o državi u koju se putuje, a sustav "Covid potvrda" trebao bi zaživjeti na području cijele EU od 1. srpnja. 

Na Bregani su se danas vidjeli prizori na koje smo gotovo zaboravili. Za ulazak u Hrvatsku većina putnika bila je spremna, a neki su išli na rizik. I na graničnom prijelazu Macelj bile su kolone automobila. Neki su putnici kazali da su ih na slovenskoj granici propustili, a da su na hrvatskoj strani morali čekati. Sve veći priljev gostiju je i na graničnom prijelazu Rupa. Do Lučkog se jutros teško stizalo, a čekalo se u višekilometarskim kolonama.

Na autocestu prema moru prijepodne je ušlo više od 14 i pol tisuća vozila. 

- Ulazak vozila dosad je odličan pokazatelj i za ovaj dio sezone ali i za cijelu sezonu, kazao je Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarina HAC-a.

Sezona godišnjih odmora je otvorena. Za one koji će ga provesti izvan zemlje olakšanje je "Covid potvrda". U posljednja dva dana izdano ih je 45.000. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!