Otvoreno o sukobu navijača i policije

23.05.2022.

22:19

Autor: T.D./Otvoreno/HRT

Otvoreno o sukobu navijača

Otvoreno o sukobu navijača

Foto: Otvoreno / HRT

Dvadesetak ozlijeđenih navijača, od kojih četvero vatrenim oružjem, 20-ak ozlijeđenih policajaca te 44 uhićenih - epilog je subotnjeg okršaja navijača i policije na odmorištu Desinec na autocesti A1. Je li se sukob mogao spriječiti? Zašto je sve počelo? Ima li opravdanja za napade na službenu osobu?

Galerija
Nenad Črnko, dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije za profesionalni nogomet, Foto: Otvoreno/HRT
Damir Petranović, novinar, Foto: Otvoreno/HRTTomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Foto: Otvoreno/HRTKrešimir Antolić, član Uprave GNK Dinamo, Foto: Otvoreno/HRTDavor Posilović, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke., Foto: Otvoreno/HRT

Načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović je istaknuo kako kriminalističko istraživanje traje i dalje. 

- Ranije je poznato da je za desetoricu određen istražni zatvor. Tijekom večeri donijet će se odluke i za ostale osobe. U ovom trenutku ne znamo kakav će biti ishod. Nastavlja se kriminalističko istraživanje. Poduzet će se cijeli niz dokaznih radnji koje stoje na raspolaganju. Sprovest će se i ispitivanje svjedoka, vještačenja različitih vrsta i sve ostale mjere i radnje koje nam stoje na raspolaganju. Za očekivati je da ovo nije konačan broj osoba oje će biti obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem. Nemamo saznanja o novo ozlijeđenim osobama, rekao je.

Posilović: Ovdje se ne radi o nikakvom sukobu, već o eklatantnom primjeru izazivanja nereda i to nasiljem

Istaknuo je kako se ovdje ne radi o nikakvom sukobu, već o eklatantnom primjeru izazivanja nereda i to nasiljem u mnoštvu uz uporabu opasnog oruđa prema većem broju osoba iz mržnje s namjerom da se neposredno ugrozi život i imovina u većem obimu. Naglasio je kako bi se izazivanje nereda moglo spriječiti kada bi se raspolagalo s bilo kakvim saznanjima koji bi ukazivali na takvo nešto.

- Cijeli put dolaska organizirane skupine navijača iz Splita protekao je besprijekorno, dodao je.

Član Uprave GNK Dinamo Krešimir Antolić smatra da događaji s autoceste nemaju nikakve veze s onim što se događalo u zoni stadiona u Maksimiru.

- Dinamo je četiri dana prije utakmice poslao upute Hajduku u kojima smo ih zamolili da prenesu svojoj navijačkoj grupi sve informacije, od dolaska na stadion, pa do toga da nas kao organizatore trebaju upoznati sa sadržajem svojih transparenata i koje navijačke rekvizite žele unijeti, oni su to ignorirali. Onda smo 20. svibnja ponovili, oni su opet ignorirali, da bi sat i pol prije utakmice bili obaviješteni da oni dolaze i nose transparente, bubnjeve i štapove, ali da nisu smatrali da to treba prijaviti. Nakon što su došli na ulaz na tribinu jug, tražili su razgovor s predstavnikom Dinama, rekao je.

Naglasio je da je predstavnik Dinama došao na razgovor, na što su navijači rekli da će njihov odvjetnik razgovarati, koji se nije predstavio.

- U razgovoru s našim predstavnikom je rekao da smo apsolutno u pravu, Torcida je to trebala prijaviti, ali da im izađemo u susret ako možemo. Mi smo rekli da ne možemo, da pozivamo goste iz Splita da uđu na stadion, ali bez transparenata većih od 2x1. Oni su to odbili i nikakvih problem au zoni jug nije bilo. Bili su dva sata u toj zoni, rekao je.

Antolić: Nikome ništa nije zabranjeno, samo se tražilo da se poštuju pravila

Istaknuo je kako nikome ništa nije zabranjeno, samo se tražilo da se poštuju pravila.

Novinar Damir Petranović osuđuje napad na policiju i incident te je pozvao da se takvi događaju spriječe i da se više ne događaju.

- Prekjučer je hrvatska policija prvi put pucala u nenaoružane hrvatske građane. Njihova verzija događaja koju su oni iznijeli dan kasnije je poprilično puna rupa. Razgovarao sam s osobama koje su sudjelovale i koje su ranjene, ima ih više od službene verzije, te po njihovim iskazima policija nije pucala na benzinskoj postaji, nego se to dogodilo na autocesti, rekao je.

Petranović: Antolić jedan od povoda za incident

Petranović je rekao kako je Antolić jedan od povoda za incident.

- On je kao i 2014. godine posegnuo za nekim policijsko-paraobavještajnim metodama i spletkama kojima zabranjuje navijačima Hajduka ulazak na stadion u Maksimiru. Njegove upute koje je proslijedio Hajduku i Torcidi pisane su tako da ne mogu biti ispunjene. Tražio je da se donesu transparente pola sata prije nego se stadion otvori, iako je jasno da je Torcida pod policijskom paskom negdje na autocesti ili Lučkom. Antolić, potrčko Zdravka Mamića, služi se istim metodama znajući kakav efekt takav potez može izazvati.

Smatra da je drugi povod katastrofalno postupanje policije, Policijske uprave zagrebačke.

- Ona se ispostavila kao asistent Dinama, umjesto da se postavi kao organ reda. Policija treba procijeniti situaciju i ima pravila postupanja prema masama. Bila je dužna u trenutku kad je imala 1500 navijača ispred stadiona narediti Dinamu da im otvori vrata i da ih pusti na stadion, rekao je.  

Posilović je odgovorio Petranoviću kako se radilo o prilaznom kolniku benzinske postaje gdje su se nalazili policijski službenici sa zadaćom zaštite tog objekta i ljudi koji rade u tom objektu.

- U visini benzinske postaje došlo je do napada na prvo policijsko vozilo, dodao je.

Predmeti velikih dimenzija

Za transparente kaže da mogu biti predmet izvršenja prekršaja i predmet izazivanja mržnje na samom stadionu.

- Predmeti velikih dimenzija koriste se najčešće za unošenje nedopuštenih sredstava, dodao je.

Antolić se nadovezao kako su pripadnici Torcide u više navrata unosili pirotehniku u bubnjevima na tribinu jug.

- Razumijem da zbog nedostatka europskog iskustva pravila se mogu činiti apsurdnima. Želim da Hajduk igra europske utakmice kao što smo mi igrali pa da to nauči, istaknuo je. 

Osvrnuo se na izjavu Petranovića da je potrčko Zdravka Mamića te je rekao da za takvo što raspravu mora svesti kao da je na "zidiću u Splitu".

- Ja sam zapravo tajni sin Zdravka Mamića, samo to nitko nije znao - to je razina Petranovićeve rasprave, naglasio je Antolić. 

Petranović je reagirao te rekao kako su Antolića dok je bio u policiji zvali - Mamićev policajac.

- Od 2013. službeno je Antolić na Mamićevom platnom spisku i od tada do danas, vodi organizaciju kojom i dalje iz Međugorja upravlja osuđeni i odbjegli kriminalac, naglasio je.

Antolić se ubacio te rekao kako je mišljenja da je u subotu Zdravko Mamić bio na stadionu, ali ga nitko nije vidio. Za Petranovića je rekao da je opsesivan u odnosu na Zdravka Mamića. 

Dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije za profesionalni nogomet Nenad Črnko je istaknuo kako mu je žao što se zbog incidenata ne može pričati o pozitivnim pričama hrvatskog nogometa.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak izrazio je žaljenje zbog napada na policiju.

- Tužni smo popratili taj nemili događaj i razmišljamo kako možemo pomoći u prevenciji takvih aktivnosti. Iako samo natjecanje nije u izravnoj ingerenciji Ministarstva turizma i sporta, za to su nadležni nacionalni savezi, klubovi i organizatori. Ono što možemo i što radimo jest odgoj od onih najmlađih. Imamo preventivne akcije kako spriječiti i odmaknuti nasilje od djece u vrtićima i školama. Obilazimo škole i vrtiće i educiramo jer to je preventiva da se ne događaju ovakve stvari, naglasio je.

Črnko: UEFA za organiziranje utakmica traži prijevremeni popis svega što će se unijeti na stadion

Črnko je rekao kako UEFA za organiziranje utakmica traži prijevremeni popis svega što će se unijeti na stadion.

- Postoji protokol onoga što je zabranjeno. UEFA ima svoj posebni punkt u kojem se dva do tri dana prije moraju svi rekviziti prijaviti. Svi transparenti na službenim utakmicama UEFA-e moraju biti postavljeni 24 sata prije utakmice, na dan utakmice nema unošenja ničega, rekao je.

Družak: Zakon nije protiv navijača

Družak je kratko prokomentirao Zakon o sprečavanju nereda na sportskim borilištima te rekao kako je on doživio nekoliko nivelacija te da to nije zakon protiv navijača.

- Svi koji djelujemo u javnom prostoru trebamo pripaziti koje riječi koristimo kako ne bismo doveli do dizanja tenzija koje bi nas mogle dovesti do većih problema, dodao je.

Posilović je rekao kako sve više optužnih akata završava osuđujućim presudama i prekršajnim postupcima i izricanju mjera.

- Tijekom i nakon utakmice u Maksimiru je 21 osoba prekršajno obrađena. Za one koji su dovedeni na prekršajni sud, za sve je izrečena zaštitna mjera i svi su kažnjeni za prekršaj, rekao je.  

      Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!