Koliko ćemo potrošiti za Uskrs koji je skuplji nego ikad prije

04.04.2023.

20:11

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT/R.S.

Uskrs skuplji nego ikada

Uskrs skuplji nego ikada

Foto: HTV / HRT

Ovogodišnji Uskrs bit će skuplji nego ikad prije. Za pet dana, od Velikog četvrtka do Uskršnjeg ponedjeljka, tročlana obitelj u prosjeku će potrošiti 204 eura, izračunali su Nezavisni hrvatski sindikati. No neće svi moći izdvojiti toliko, pa će oni siromašniji na raspolaganju imati oko 100 eura. Najskuplja košarica ona s najkvalitetnijim proizvodima stoji 328 eura.


Zagrebačka tržnica Dolac danas poluprazna. No problem nisu cijene.

- Zima je i prije je svatko čekao zadnja dva, tri dana da mu bude svježe, za HRT Dnevnik rekla je prodavačica na tržnici. 

Za uskrsni stol građani najavljuju: poštovat ćemo tradiciju, ali pritom paziti na cijene.

- Koliko imam, toliko ću potrošiti, kazao je Zijad, Zagreb. 

- Nema veze poskupljenje, kad se troši, troši se, istaknuo je Dragutin, Zagreb. 

I na osječkoj tržnici broje se euri, za cente malo tko mari.

- Sve je jedan euro, ništa nema ispod jedan euro, što je prije bilo, naravno sad je to 7 i pol kuna, a bit će skromnije, što da radimo, rekla je Jovanka Lipovac, Osijek. 

- Slabo ćemo potrošiti, slabo, mirovine su slabe, slabo se povećavaju, rekao je Ivan Kardl, Osijek. 

- Šunka i janjetina, kao i svake godine će biti, Uskrs je Uskrs, istaknula je Terica Breber, Osijek. 

U prosjeku ćemo potrošiti oko 200 eura 


Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su: u prosjeku ćemo potrošiti oko 200 eura. Oni skromnijih mogućnosti 100 eura, i oni će najviše kombinirati.

- Radi se o tome da se traži kokoš, pa se onda ima meso i sve ostalo, kad je riječ o suhom mesu tu se onda u pravilu radi o lopatici. Radimo hrpu ustupaka, od toga da je srdela nešto što je u ovom trenutku stvarno najjeftinije od ribe, kazao je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati. 

Bit će ustupaka i kod ribe: zbog cijena i ponude. 

- Ovoga će biti, iz uzgoja sigurno, pastrve sigurno, smrznutoga sigurno, a hoće li će biti srdela, to je veliko pitanje, s obzirom na vrijeme i što najavljuju opet buru, kazala je Marica, Zagreb. 

- Bit će za konzervu od tune s tijestom na akciji, rekao je Ivan, Zagreb. 

Najviše eura otići će na meso i kvalitetniju ribu, no mogla bi nas iznenaditi i cijena jaja. 

- Uglavnom su cijene već od 10 posto do čak 45 posto. Najviše su poskupjela jaja, spomenutih 45 posto, jedino što smo kod ovih nekih klasičnih artikala primijetili da je jeftinije ulje. Ulje je jeftinije par posto, dok meso koje najviše kupujemo je skuplje 25 posto nego u veljači prošle godine, objasnio je Ivan Junaković, voditelj razvoja poslovanja za Istočnu Europu u Nielsen IQ, Hrvatska. 

Mnogi kupuju danima unaprijed i kad je nešto na akciji. Tek uz pomno planiranje može se ponešto uštedjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!