Pacijenti bez liječnika

24.11.2022.

20:03

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Nedostatak obiteljskih liječnika

Nedostatak obiteljskih liječnika

Foto: HTV / HRT

Zbog manjka liječnika obiteljske medicine, sve je više problema za pacijente. Kako ostvariti pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu kada, npr. obiteljski liječnik ode u mirovinu ili premine? 

Liječnica je preminula, ordinacija zatvorena, a 1900 pacijenata mora kucati na druga vrata.

- Kada liječnik doma zdravlja odlazi u mirovinu, dom zdravlja preuzima cijeli tim, sve pacijente i zapošljava novog liječnika. U ovom slučaju to nije liječnik doma zdravlja nego privatni liječnik obiteljske medicine koji ima ugovor s HZZO-om. a slučaj je specifičan jer se ne nalazi u prostoru doma zdravlja nego u privatnom svom prostoru, objašnjava Justinija Steiner,  ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

U takvoj situaciji glavnu ulogu ima HZZO. Šalje obavijest pacijentima da nađu drugog liječnika obiteljske medicine. Kažu da su to najzahtjevnije situacije, semafor dostupnosti liječnika na njihovoj je mrežnoj stranici, a objašnjavaju i kada im se još pacijenti trebaju javiti.

- Oni koje ne žele primiti liječnici koji imaju mjesta u svojoj skrbi ili kad je liječnik prepunjen, onda nas mogu pitati koji liječnik ima mjesta, kada osigurana osoba želi promijeniti liječnika u roku manjem od godine dana zbog npr. narušenih odnosa, kaže Dubravka Pezelj Duliba, rukovoditeljica Službe za ugovaranje zdravstvene zaštite HZZO-a.

U obiteljskoj medicini nedostaje 126 liječnika.

- Trenutno imamo oko 2200 liječnika, od toga ih je više od 50% starije od 55 godina, a starijih od 65 godina koji već bi mogli ići u mirovinu ima oko 187. To znači da kad bi oni ovog trenutka išli u mirovinu oko 300.000 građana ostalo bez svog izabranog liječnika obiteljske medicine, iznosi Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

I doktorica Vesna Potočki Rukavina ostvarila je uvjete za mirovinu prije gotovo tri godine, no nije htjela ostaviti svojih 2000 pacijenata.

- Ti pacijenti nakon mog odlaska prelaze na neki način u tim doma zdravlja, moj tim se gasi i onda sve ovisi od situacije na terenu, ima li slobodnih liječnika. Još uvijek se osjećam sposobno da radim taj posao, osim toga ja sam 36 godina mentor pri katedri za obiteljsku medicinu, kaže.

S mladim liječnicima treba raditi, a lijek za kronični manjak vide u stimulacijama i specijalizacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!