Paladina: Obnovu ubrzati, do kraja ljeta 200 do 300 gradilišta

14:07 / 09.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ivan Paladina

Ivan Paladina

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je u četvrtak da se proces obnove potresom pogođenih područja mora ubrzati, a očekuje da do kraja ljeta bude otvoreno 200 do 300 gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata.

Na novinarsko pitanje o dinamici obnove potresom pogođenih područja Paladina je poručio kako je "posve neupitno da nismo zadovoljni onime što smo do sada napravili, da smo morali više i da proces moramo ubrzati".

No, ustvrdio je, puno je napravljeno u nekonstrukcijskom dijelu obnove jer je 5000 objekata u određenom dijelu nekonstrukcijske obnove već obnovljeno.

To je gotovo trećina onoga za što trenutno očekujemo da treba obnoviti, rekao je dodavši kako to nije malo.

Ministar kaže kako je svjestan da građani i javnost sada sagledavaju ponajprije dinamiku konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata.

- Prije nekoliko mjeseci, kada sam započeo mandat, imali smo svega nekoliko gradilišta, a sada ih je nekoliko desetaka, kazao je .

Cilj je da do kraja ljeta ili početka jeseni imamo 200 do 300 gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata, da proces obnove započne u svim oblicim na području svih županija.

Sada radimo sve korake koje smo najavili i vjerujem da će se tako i dogoditi, kazao je Paladina nakon otvaranja 16. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Paladina: Vlada uskoro o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala

Ministar Paladina izjavio je da će ministarstvo predložiti, a očekuje Vlada sljedeći tjedan i donijeti zaključak o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala i povećanja ugovorenih cijena radova.

Paladina je to izjavio nakon otvaranja 16. dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u organizaciji Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG).

Na pitanje hoće li građevinarstvo preživjeti sporu javnu nabavu i rast cijena, koje je bilo i tema prvog dana skupa, Paladina je odgovorio da se razgovaralo o povećanju cijena materijala, proizvoda i energenata te, posljedično, povećanju ugovorenih cijena radova.

Naglasio je da su u ministarstvu, nastavno na sve napore koji su napravljeni u drugim ministarstvima i međuresornoj radnoj skupini, pripremili i predložit će Vladi novi zaključak za ublažavanje tih posljedica.

Paladina vjeruje da će taj zaključak biti donesen na Vladi sljedećeg tjedna i da će biti podloga kako bi javni naručitelji priznali razlike u cijenama u skladu sa zakonskim okvirom, Zakonom o obveznim odnosnim i Zakonom o javnoj nabavi.

Vjerujem da će, nakon donošenja tog zaključka te s donošenjem metodologije od strane našeg ministarstva, javni naručitelji jako brzo realizirati to priznanje razlike u cijeni, što će biti veliko olakšanje izvođačima, rekao je.

Na pitanje o nedostatku radne snage u građevinastvu, Paladina je odgovorio da takva situacija nije samo u Hrvatskoj, nego i u većini europskih zemalja.

Sada se veliki dio tog problema rješava uvozom radne snage pa smatra kako se ne može očekivati da će se išta drugačije događati u narednom razdoblju.

Rekao je da iznos investicija i natječaja nikada nije bio veći, što se tiče projekata financiranih iz Fonda solidarnosti, NPOO-a, stare omotnice i višegodišnjeg programa 2021.-2027 te državog proračuna.

Činjenica da se toliko građevinskih projekta realizira govori o tome da kapaciteta ima, istaknuo je.

Govoreći o plaćama, naglasio je da je to stvar tržišta, građevinskih tvrtki i radnika te da se na to ne može puno ostvrtati.

Ipak, čini mu se da u posljednje vrijeme ima dosta primjera da se naši radnici vraćaju iz inozemstva, upravo s obzirom na povećanje plaća, a nada se da će se taj proces, ako plaće budu rasle, još ubrzati.

Predsjednica HKIG-a Nina Dražin Lovrec smatra da problem povećanja cijena treba sveobuhvatno promatrati, sagledati cijeli graditeljski sektor i sve sudionike u procesu gradnje.

Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva održavaju se u Opatiji od 9. do 11. lipnja, a na skupu će sudjelovati gotovo 1500 inženjera građevinarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!