Građanima čiji su domovi srušeni obnova je prespora

07.05.2022.

19:57

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/IMS/HRT

Petrinja

Petrinja

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Ni više od 16 mjeseci nakon razornog potresa na Banovini, tlo ne miruje. Sinoć je kod Kravarskog, 20-ak kilometara od Petrinje, zabilježen još jedan magnitude 3 prema Richteru. Na Banovini se trenutačno grade 43 zamjenske kuće, a oko 900 obnavlja. Priprema se i izgradnja 10 višestambenih zgrada. Građanima čiji su domovi srušeni obnova je prespora.  

Kasne i radovi na zamjenskoj kući Dražena Vratarića u Dužici. Zadovoljan je majstorima, ali ne i državnim uredom. Oni ne znaju, kaže, što će s priključkom za struju.

- Ne znaju gdje da sat ostave, gdje da se spoje s vodom. Izvođač to ne zna jer nema odobrenje od Državnog ureda da to dira, kaže.

Milan Bakić iz Majskih Poljana u novu se kuću s ocem i sinom uselio prije 10 dana. Ali nije ju izgradila država, nego poduzetnik iz Srbije. Razrušena staja uz kuću podsjeća ih da su prije potresa imali 70, a danas samo 10 krava.

- Kod nas je sad otkad je potres život stao. Mnogi ljudi su otišli iz sela, petero je poginulo, nijedna od tih obitelji više nije u Poljanama. Preselili su u Glinu ili negdje dalje, selo ostalo pusto, ništa se ne dešava, svjedoči Bakić.

- Obnova na Banovini spava, kaže Milan Kihalić u Glini, dok u vožnji biciklom zapuštenim središtem grada gleda rušenje jedne obiteljske kuće. Rezignirano zaključuje: „Ostali smo ja i baba sami. Nemam ti što reći. Nije ni za živjeti ni za umrijeti".

I središte Petrinje u oronulom je stanju. Spora obnova žalosti Petrinjce.

Mlade ćete subotom ujutro ovdje teško pronaći. Jedan od rijetkih je Dario Oršolić. Nada se bržoj obnovi i povratku prijatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!