19:40 / 10.07.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Palmer: Hrvatska je lider u regiji

Izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer

Izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer

Foto: HTV / HRT

O situaciji u jugoistočnoj Europi novinar HRT-a Miro Aščić razgovarao je s američkim visokim izaslanikom za zapadni Balkan Matthewom Palmerom koji je sudjelovao na Dubrovnik forumu. 

Matthew Palmer je za Dnevnik HTV-a kazao da Amerika nikada nije otišla sa zapadnog Balkana, da je partnerstvo s EU-om jako te je potvrđena predanost suradnji SAD-a i EU-a, a predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu veoma je stalo do Balkana.

Komentirao je i odnose Srbije i Kosova, istaknuvši da je dobro što je ponovno uspostavljen dijalog te da proces pod pokroviteljstvom EU-a SAD snažno podupire.

Naglasio je važnost suradnje s obje strane, kao i nužnost kompromisa, bez kojega, smatra, neće biti moguća potpuna normalizacija odnosa.

Na pitanje o BiH, rekao je da američki pritisak u BiH ovisi o uključenim stranama u toj zemlji, koje također moraju prepoznati nužne kompromise.

- Reforme i izborni sustav BiH mora se približiti Europskoj uniji i europskim normama. Važno je da sve bude u skladu s presudama europskih sudova, uključujući i presudu u slučaju Sejdić-Finci te da novi sustav bude funkcionalniji, rekao je. 

Istaknuo je da je Hrvatska lider u regiji.

- SAD cijeni partnerstvo s RH u jugoistočnoj Europi te želi nastaviti suradnju s hrvatskom Vladom. Hrvatska mora pomoći zemljama zapadnog Balkana, poručio je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!