Pavić Šimetin: Dobro je da smo sada na vrhuncu tog vala pa vlada pad broja oboljelih

21.02.2023.

11:48

Autor: Studio 4/HRT/A.S.

O gripi

O gripi

Foto: HTV, Ilustracija / HRT, Shutterstock

Nakon dvije zime u koje je obilježila pandemija COVID-a, ove sezone ponovno vlada gripa. Već nekoliko tjedana na vrhuncu smo ovogodišnje epidemije.

Koliko je zaraženih, kako izgleda gripa, kakav je bio interes za cijepljenje? Kada će pasti broj oboljelih od gripe i kakva je situacija s koronavirusom? Odgovore na ta pitanja imaju gošće prim. dr. med. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Andrea Petaros Šuran, dr. med., epidemiologinja s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. 

Ivana Pavić Šimetin kaže da imamo 27 tisuća potvrđenih slučaja s gripom. 

- Ono što je dobro je da smo sada na vrhuncu tog vala pa vlada pad broja oboljelih, rekla je.

Tijekom pandemije kaže, je bilo manje slučajeva gripe, ali iz sezone u sezonu variraju slučajevi gripe. 

- Ono što je dobro je da se svi građani koji se nisu cijepili protiv gripe, još uvijek to mogu. Posebno pozivamo na cijepljenje osobe starije životne dobi, oni koji su bolesni pa se očekuje da bi mogli imati teži oblik bolesti gripe. Isto tako trudnice su rizična skupina pa ih pozivamo na cijepljenje, a tu su također i zdravstveni djelatnici, kazala je.

Kaže da se nabavilo dosta cjepiva pa su bili u mogućnosti cjepivo besplatno ponuditi svima. 

- Liječnici koji cijepe su rekli da im naplaćivanje cjepiva otežava cjelokupni postupak, tako da je to ovo jedna akcija koja je na dobrobit i zdravstvenim djelatnicima i našoj populaciji, dodala je.

Kaže da nije kasno za cijepljenje protiv gripe, pogotovo se trebaju cijepiti rizične skupine. 

Stanje u Primorsko-goranskoj županiji

Andrea Petaros Šuran kaže da je vrhunac oboljelih od gripe kod njih, prati se povećanje već od prije Božića. 

Kaže da su prisutne i druge respiratorne viroze.

- Puno boravimo u zatvorenom prostoru, puno se družimo unutra i definitivno se puno sada u ovome periodu širi. Tako da opterećeni su obiteljski liječnici s tim ambulantama, pedijatrijska populacija je isto tako obuhvaćena, tako da imamo dosta prijava oboljelih u dječjoj dobi i u radno aktivnoj populaciji, objasnila je.

Dodaje da je najmanje oboljelih u dobi od 65 godina pa na dalje, jer su oni većinski pocijepljeni.

Kaže da je interes početkom listopada u Primorsko-goranskoj županiji bio dosta velik te da su liječnici obiteljske medicine pocijepili svoje pacijente. 

Ističe da nemaju puno oboljelih od COVID-a, jučer su, kaže imali samo jednu pozitivnu osobu, a danas ih imaju devet. 

COVID stanje 

Pavić Šimetin kaže da se smanjio broj hospitaliziranih od COVID-a u bolnicama na nacionalnoj razini, kao i broj preminulih.

Dodaje da pojavom omikrona i pojavom novih podvarijanti, sve su lakše kliničke slike. 

- Sve manje ljudi završava u bolnici, a pogotovo sa smrtnim ishodom. Tako da znači da je brže širenje, izbjegavanje čak ovog imunološkog odgovora, što znači i oni koji su preboljeli i koji su cijepljeni mogu ponovno oboliti od podsoja, ali su znakovi bolesti puno blaži nego što su bili, objasnila je.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!