Pavičin za HTV objasnio kako će izgledati samotestiranje učenika

26.01.2022.

13:00

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik HTV-a/IMS

Božo Pavičin za podnevni Dnevnik HTV-a

Božo Pavičin za podnevni Dnevnik HTV-a

Foto: Dnevnik HTV-a / IMS

Među pozitivnima je i 12 tisuća djece, a više od 30 tisuća ih je u samoizolaciji zbog čega je sve teže organizirati nastavu u školama. Uskoro se zato planira ukidanje samoizolacije za učenike te uvođenje testiranja djece svaki ponedjeljak. Cilj je da što više učenika nastavu prati u učionicama. Mjera će se početi primjenjivati kada ministarstvo za to pribavi potrebnih 3 milijuna testova. O tome je za podnevni Dnevnik HTV-a s Božom Pavičinom, glavnim savjetnikom ministra znanosti i obrazovanja, razgovarala Ruža Ištuk.

- Prije svega radi vaših gledatelja i šire javnosti bitno je reći da se radi o mjeri ukidanja samoizolacije za učenike. Dakle, to je cilj, to je osnovni problem s kojim se mi susrećemo već duže vrijeme, a pogotovo s pojavom ovog novog soja omikrona, jer je povećani broj djece u samoizolaciji, rekao je Pavičin za Dnevnik HTV-a dodavši kako to ne znači da su oni samo na online nastavi, nego su zatvoreni u kućama i ne mogu se baviti niti slobodnim aktivnostima niti se družiti sa svojim vršnjacima.

Osim što im pati usvajanje znanja putem online nastave, jer ona nikako ne može zamijeniti fizički nastavu u učionici, pati im i njihov, za mentalno zdravlje važan, društveni život - dodaje.

- Što je pogubno za djecu u toj dobi. Dakle, kao jedan od uvjeta da bi se takva mjera donijela, da bi se samoizolacija za učenike ukinula, od epidemiologa smo dobili uvjet da se ta djeca moraju testirati - dodao je.

Predviđeno je da će se djeca testirati ponedjeljkom, i to ne u školi, pojasnio je.

- Predviđeno je samotestiranje od strane njihovih roditelja koji onda u bilježnici djece, kao što je prije bila temperatura, upisuju ako je nalaz negativan, a ako je nalaz testa pozitivan onda javljaju razredniku i liječnicima kako bi išli dalje u proceduru, rekao je.

Procjenjuju da bi se radilo o nešto manje od tri milijun testova za mjesec dana provođenja ove mjere.

- Testovi bi se distribuirali po školama prema količinama. Za svaku pojedinu školu, ovisno o broju učenika, četiri puta mjesečno, plus još određene količine testova, koji bi ostali u školi ako se pojavi pozitivan učenik u nekom razredu, pa se i taj razred ponovno mora testirati.

Teško im je, kaže, u ovom trenutku procijeniti vrijednost odnosno koliko će stajati testovi.

- Naša procjena, sigurno ne više od dvadeset milijuna kuna za mjesec dana provođenja mjere, rekao je.

- Dakle, ono što će se promijeniti je da će zdrava djeca ići u školu, a bolesna će ostati kući. Sada imate dosta zdrave djece koja stoje kući, ne idu nigdje. Dakle, to je ono osnovno što će se promijeniti kroz testiranja. Trenutno imamo oko dvanaest tisuća pozitivnih učenika, a procjene su da imamo više od trideset tisuća učenika u samoizolaciji. A nažalost, ne stignu se svi registrirati službeno u registar samoizolacije zbog toga što cijeli razredi zbog dva slučaja, ako se pojave u jednom razredu, završe u samoizolaciji, pa se ne stignu evidentirati. To je ono što mi želimo - da se ta djeca, koja su sada trenutno u samoizolaciji, a negativna su i zdrava, vrate u škole i vrate u svoje društvo, u svoje slobodne aktivnost, kazao je.

Teško mu je, kazao je međuostalim, reći u ovom trenutku kada će testiranje početi, budući da ovisi o nabavi testova.

- Čim oni budu nabavljeni, mi vrlo brzo možemo krenuti s ovime, dodao je. 

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!