19:37 / 06.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Grbin: Politička korupcija je ozbiljan problem, SDP čisti svoje redove

Grbin u Dnevniku HTV-a

Grbin u Dnevniku HTV-a

Foto: HRT / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je ta stranka danas donijela dvije važne odluke koje se tiču Zagreba i Vukovara. Iz stranke je isključen Željko Sabo, a raspuštena je i zagrebačka stranačka organizacija. Grbin ističe da je previše političke korupcije u Hrvatskoj te da počinje s "čišćenjem" vlastitoga kadra.

Politička korupcija u RH je ozbiljan problem, kazao je i dodao da "svakog dana gledamo afere". 

- Tu je npr. afera s gradonačelnikom Požege, Darkom Puljašićem. Imamo i situaciju s HDZ-ovim županom Ivom Žinićem, predsjednikom HDZ-ove organizacije Žarkom Tušekom. Svi su oni na ovaj ili onaj način ogrezli u političku korupciju, a njihova stranka ne poduzima ništa. Mi u SDP-u smo tome odlučili reći NE. Političke korupcije u javnom životu Hrvatske je previše. SDP kao stranka koja želi povesti borbu protiv korupcije počinje s čišćenjem vlastitoga kadra. Jedino ako kod sebe uklanjaš stvari koje ne valjaju, onda to možeš činiti i drugdje. Što se tiče zagrebačke gradske organizacije, nije tajna da stvari tu godinama već ne funkcioniraju. Isto tako nije tajna da dio te organizacije i dalje gleda pozitivno na klijentelizam i oportunizam, prije svega na onaj kojega je u politiku Grada Zagreba uveo Milan Bandić, kazao je Grbin. 

Na pitanje je li trebalo s tim krenuti ranije, a ne nekoliko mjeseci pred izbore, Grbin je odgovorio da je "najbolje vrijeme za zasaditi stablo prije sedam godina, ali ako taj trenutak propustiš, onda je idući najbolji sada". 

- Prije četiri mjeseca izabran  sam za predsjednika SDP-a. Četiri mjeseca sam proveo radeći, razgovarajući, pokušavajući graditi na najbolji mogući način stranku. No kada vidiš da ne ide onda možeš izabrati samo dvije opcije. Jedna opcija je da stojiš sa strane i pustiš da stvari propadnu, pa onda nakon toga kažeš "rekao sam vam" ili se odgovornost može preuzeti tako da nešto napraviš. Za mene je ovaj drugi način važan. Tako se politika vodi, bilo da si na čelu stranke ili države. Moraš djelovati, raditi, povlačiti poteze i s njima ići pred građane, a mi to u SDP-u radimo, dodaje.

Kazao je i da će Joško Klisović, ako se tako odluči, biti izvrstan kandidat. On ima iskustva i u javnom i privatnom sektoru, on svakako može biti dobar gradonačelnik Zagreba. Pošten je čovjek, s iskustvom, neukaljan aferama. No, o imenu kandidata razgovarat ćemo sljedećih nekoliko dana, dodao je. 

Glavni odbor danas je dao povjerenje Davoru Terziću da bude povjerenik za zagrebačku stranačku organizaciju. 

Na pitanje računa li na Gordana Marasa, kazao je: Računam na sve članice i članove SDP-a u Zagrebu, ali i drugdje, da se uključe za stvaranje SDP-ovih politika u sredinama u kojima žive.  

U vezi s glasovanjem za isključenjemŽeljka Sabe iz stranke kazao je da je SDP demokratska stranka pa da su i dopuštena različita mišljenja. Kaže da je Sabo isključen većinom glasova, a da je o razlozima već govorio te da političkoj korupciji nema  mjesta  u SDP-u. 

Grbin je govorio i o obnovi Zagreba i Sisačko-moslavačke županije nakon potresa, zakonu kojim se omogućava ta obnova, odgođenom glasanju u Saboru, članarini u HGK. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!