Pelosi o summitu u Zagrebu: Hrvatska je ključni američki saveznik

24.10.2022.

07:11

Autor: Branka Slavica/I.Z./HRT

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Uoči dolaska predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u Zagreb, gdje sudjeluje na summitu Međunarodne krimske platforme, njezin je ured objavio priopćenje u kojem se još jednom osuđuje ruska agresija na Ukrajinu te ističe važnost skupa u Hrvatskoj.

- Privilegij je pridružiti se našim europskim saveznicima i drugim partnerima iz cijelog svijeta u Hrvatskoj kako bismo izrazili nedvojbenu solidarnost s ukrajinskim narodom. Vladimir Putin vodi neizazvan, sveobuhvatan napad na Ukrajinu, od okupacije Krima i pokušaja pripajanja dodatnog teritorija, do njegovih očajničkih napada na civile i civilnu infrastrukturu. Ovog tjedna Amerika se pridružuje svojim demokratskim partnerima kako bismo potvrdili obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i smatrati Rusiju odgovornom, sve dok Ukrajina ne izbori pobjedu, poruka je Nancy Pelosi.

Predsjednica Zastupničkog doma održat će i bilateralne sastanke na visokoj razini s hrvatskim i ukrajinskim dužnosnicima. Na summitu će sudjelovati i zastupnik Gerry Connolly, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a.

- Radeći povijesnom brzinom, snagom i jedinstvom, Sjedinjene Američke Države i saveznici Rusiji su nametnuli razorne sankcije, a Ukrajini isporučili pomoć koja je promijenila igru. Naša čvrsta solidarnost s herojima Ukrajine do sada je bila odlučujuća, a bit će još važnija kako se bude približavala zima, stoji u priopćenju predsjednice Zastupničkog doma koja zaključuje kako je Hrvatska ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO-partner, a dolazak u Zagreb produbit će vezu dviju država.

U ime američke vlade Pelosi je zahvalila predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku ukrajinskog parlamenta Ruslanu Stefančuku, kao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom što su okupili čelnike zakonodavnih tijela iz svjetskih demokracija na tako važnom skupu u pravom trenutku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!