Peović: Ne poistovjećivati naciju sa zločinima i generalizirati kao Burić

19.01.2023.

15:17

Autor: P.F./Hina/HRT

Katarina Peović

Katarina Peović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović za koju je HDZ-ova Majda Burić rekla da ima rusoljubno, a vjerojatno i srboljubno srce poručila je da je važno ne poistovjećivati naciju sa zločinima ili negativnostima koje dolaze iz bilo koje zemlje i generalizirati kao Burić.

- Teško da nas nešto generalno može iznenaditi od Majde Burić. Dobro je da se ispričala pripadnicima srpske nacionalne manjine, a trebala se ispričati i pripadnicima ruske nacionalnosti jer je važno da ne poistovjećujemo naciju s nekim zločinima ili negativnostima koje dolaze iz bilo koje zemlje, kazala je Katarina Peović novinarima u Saboru.

Poručila je da su u Radničkoj fronti apsolutno srboljubi, rusoljubi i hrvatoljubi i ne generaliziraju kao Burić kojoj je predsjednik Sabora Gordan Jandroković trebao izreći ozbiljniju sankciju, odnosno opomenu s oduzimanjem riječi.

Peović je upitala čemu novi Etički kodeks ako predsjednik Sabora ne reagira i zaključila da kodeks nije učinkovit.

Napomenula je da je upozorila predsjedavajućeg na članak poslovnika koji brani pozivanje na nacionalnu i vjersku mržnju ali to nije prihvatio.

- Ako ovakva situacija nije situacija u kojoj će se Predsjedništvo na njega pozvati ne znam koja je. Onda se ne daje opomena nego opomena s oduzimanjem riječi i to Jandroković nije prihvatio već izjednačava bilo kakve povrede poslovnika s nečim što je za puno ozbiljniju osudu, istaknula je Peović.

Upitana hoće li tužiti Burić zbog prozivanja za obiteljsko nasilje, rekla je da su joj neki to sugerirali, ali se ni dosad nije pretjerano bavila tužbama.

- Opterećuje me taj tip razmišljanja da dižem tužbe pa ću vidjeti, odgovorila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!