Petrina novinarima dijelio dokumente i napao Jelića

02.02.2023.

19:53

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Stipe Petrina

Stipe Petrina

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Skupštine Šibensko-kninske županije Stipe Petrina, još jednom, obrušio se na svog koalicijskog partnera - župana Marka Jelića. Ovaj put, uoči sjednice Skupštine, novinarima je predao više od tisuću stranica, kako kaže - inkriminirajućih dokumenata. Jelić, pak, sve optužbe odbacuje. A oporba smatra da je vrijeme za nove izbore.

U dvorani županijski vijećnici, a Stipe Petrina pred novinarima teško optužuje župana Marka Jelića. U pitanje se dovodi njegova doktorska titula i proziva ga se zbog potpisivanja nezakonitih ugovora na Veleučilištu u Kninu.

- Marko Jelić, po svemu sudeći, metodu izvlačenja novca koju je provodio na Veleučilištu, imao je namjeru na isti način koristiti za novac iz županije Šibensko-kninske, kaže predsjednik Skupštine Šibensko-kninske županije i načelnik Općine Primošten Stipe Petrina.

I nakon teških riječi svog koalicijskog partnera, župan je srdačan.

Sve navode Stipe Petrine odbacuje. Smatra da se skreće pozornost s afere teške 11 milijuna kuna. No ne potvrđuje da je riječ o Petrini i njegovim navodno nezakonito izgrađenim nekretninama.

- Vi znate da se ovdje radi o brojnim istragama koje su protiv određenih osoba, a te osobe su sad u problemu i naravno da je ovo standardna devijacija to jest usmjeravanje na nekog drugog, kaže šibensko-kninski župan Marko Jelić.

Skupština se ipak sastala, ali bez dijela oporbe. Iz HDZ-a su poručili da na sjednice neće dolaziti dok vladajući ne dokažu da imaju kvorum.

- Minimum ljudske i političke korektnosti gospodina Jelića je da podnese ostavku. I omogući građanima Šibensko-kninske žuapnije da u novom preslagivanju kažu što misle o ovim aktualnim zbivanjima, kaže Željko Burić, predsjednik ŽO HDZ-a Šibensko-kninske županije.

I nezavisni vijećnik Florijan Žižić stanje smatra neodrživim.

- Pozivam i Stipu Petrinu, ako je sve to istina, nek prijeđe u oporbu, a župan ako ne može složiti novu većinu unutar skupštine, idemo na izbore i gotovo.

A nakon njegova odlaska srušen je kvorum. Jelić kaže da većinu ima. Potvrdit će to ili demantirati iduća sjednica kao i dati odgovor na pitanje je li ova kriza i kraj suradnje. Ili će, zbog straha od gubitka vlasti, i ovaj put sve ostati samo na optužbama.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!