Građani Petrinje nezadovoljni, verbalno napali Dumbovića

04.03.2021.

13:12

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kontejnersko naselje u Petrinji

Kontejnersko naselje u Petrinji

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Obnovu nakon razornog potresa na petrinjskom području ubrzat će više od 111 milijuna eura iz europskih fondova. Pogođenom području i dalje pristižu donacije, a stigla je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Razgovarala je o intervencijskom planu s petrinjskim gradonačelnikom, kojem je ovaj dan obilježio jedan izrazito neugodan susret. Dio građana glasno je iskazao svoje nezadovoljstvo tijekom obnove.

HRT-ova novinarka Margareta Jozinović za središnji Dnevnik HTV-a rekla je da se situacija smirila, ali da su svjedočili neugodnoj situaciji, te da su izrečene teške riječi i optužbe na račun petrinjskog gradonačelnika.

Istaknula je da 30-ak nezadovoljnih građana, koji su prosvjedovali, smatraju da se donacije dijele netransparentno.

U Petrinji je nastavljeno rušenje. Danas se rušila zgrada u središtu grada, a od ponedjeljak će se rušiti još tri objekta.

Nezadovoljni Petrinjci od ranog jutra pred kontejnerima gradske uprave. Kažu kako Grad inozemne donacije građevnog materijala drži u skladištima, dok građani i dalje spavaju u kontejnerima.

Prosvjed je organizirala braniteljska inicijativa čiji su se predstavnici jutros sastali s članovima gradskog stožera. Dogovoreno je da će zbog transparentnosti, građani prije preuzimanja građevnog materijala morati podnijeti zahtjev.

- Zahtjev se podnese, izlazi ekipa za izvid štete procjeniteljska da vidi kome što treba, da ne bi poslije bilo da nije trebalo, i onda idu po materijal, rekao je Hrvoje Sekulić, predstavnik Braniteljske inicijative Grada Petrinje.

O tome tko će dobiti koliko materijala i po kojim kriterijama od ponedjeljka bi trebao odlučivati stožer civilne zaštite.

- Nema nereda, nema onoga što su do sada radili, da se provaljivalo, da se grabilo, dolazili su po 5 puta u red i kad su bile pune kuće svega i oni koji su bili u potrebi i oni koji nisu. To više neću dopustiti i točka, kaže Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

U Petrinju je stigla donacija vozila za prijevoz starijih i slabo pokretnih osoba. Teško pokretne osobe na taj će način moći liječniku ili u nabavku kućanskih potrepština.

- Već smo počeli s obilaskom terena, imamo već neki broj. Cilj nam je 40 korisnika. Program je 65+, stariji ugroženi ljudi socijalno s malim primanjima. Ovo će biti baš od velike koristi za ovaj kraj, kaže Milan Ivanić, vozač pratitelj.

Prijevoz je organiziran u sklopu projekta "Od vrata do vrata" koji provodi Srpsko narodno vijeće.

- Mi smo odlučili da svojim sredstvima SNV započne projekt koji na drugim mjestima već realiziramo sredstvima europskog socijalnog fonda, a u suradnji i s Ministarstvom demografije, rada i socijalne politike, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Petrinju je posjetila i ministrica Nataša Tramišak. Tema sastanka s gradonačelnikom bio je intervencijski plan. Grad je u provedbi 140 milijuna kuna iz fondova Europske unije, a dio projekata iz prošle godine još čeka na realizaciju.

- Cilj nam je da se i preostala EU sredstva do kraja 2023. realiziraju na području grada Petrinje, da se ulaže i u društvenu infrastrukturu, u malu komunalnu infrastrukturu i u one njihove projekte koje su započeli, rekla je Tramišak.

- Dotakli smo se i rokova prve gradnje na području grada, iako ta tema nije iz intervencijskog plana, već ranije osiguranih 111 milijuna eura, oko čega smo u dogovoru sa svim institucijama. Sada se traže povoljne lokacije kako bi nam mogli prijaviti izgradnju novih državnih stanova, ne samo u Petrinji, nego i u Sisku, Glini, Topuskom i drugim mjestima, rekla je Tramišak.

Dodala je da ako se uskoro dobiju prostorno-planska rješenja može početi gradnja novih stanova. Ako ćemo graditi tipske zgrade i tipske kuće i nakon ishodovanja dokumenata i dozvola, uskoro bi mogla početi izgradnja, za koju su sredstva već osigurana, rekla je nakon sastanka Nataša Tramišak.

Gradonačelnik Dumbović je izrazio zadovoljstvo rezultatima razgovora i predloženim rješenjima, u sklopu projekta "pet gradova". Napomenuo je kako se već mora razmišljati o novom akcijskom planu obnove centra grada. Predložio je da se kuće obnavljaju prema izvornim nacrtima. Od ministarstva kulture sam već dobio obećanje da će grad izgledati kako je ranije izgledao. Krenuli smo s rušenjem, ali se treba što prije krenuti i s građenjem, rekao je Dumbović.

Gradonačelnik Dumbović je po izlasku sa sastanka bio izložen žestokom verbalnom napadu. Što više, pri izlasku iz kruga Vatrogasnog doma, prosvjednici, koji su najavili nove prosvjede, blokirali su izlaz njegovom službenom automobilu.

Zahtjeve za preuzimanje građevnog materijala na području Petrinje građani će moći podnositi od sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!