20:20 / 31.03.2021.

Autor: V.K./Dnevnik/IMS/HRT

PGŽ-om hara britanski soj, predlažu se nova ograničenja

Rad restorana

Rad restorana

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zbog velikog rasta broja oboljelih od Covida-19 u Primorsko-goranskoj županiji, Stožer civilne zaštite PGŽ u srijedu je predložio nove mjera, među kojima ograničenje javnih okupljanja na najviše osam osoba i ograničenje rada terasa ugostiteljskih objekata do 19 sati.  

U toj je županiji u protekla 24 sata utvrđeno čak 611 novozaraženih koronavirusom, pa je trenutno u PGŽ 3029 Covid-19 pozitivnih osoba, izvijestio je ranije danas županijski Stožer Civilne zaštite. U KBC-u Rijeka umrle su tri osobe. Testirano je 1685 osoba, a pozitivnih je bilo 36,3 posto.

Načelnik županijskog Stožera CZ Mladen Šćulac popodne je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo izvijestio da se Nacionalnom stožeru zbog toga predlaže i ograničenje od najviše 10 kupaca na 100 četvornih metara u trgovinama.

S rektoricom Sveučilišta u Rijeci dogovoreno je da sve aktivnosti sa studentima na sveučilištu pređu na online model. Iznimke su Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija, gdje se moraju obavljati vježbe a studenti pomažu i u radu s bolesnicima u zdravstvenom sustavu, dodao je Šćulac.

Ostaje i dalje na snazi zabrana svih treninga sportaša u zatvorenom, osim za one prve i druge kategorije, teretane i fitness centri ostaju zatvoreni, a pojačava se nadzor u javnom prijevozu, trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima.

Na pitanja novinara načelnik županijskog Stožera CZ rekao je da se nije razmatralo dodatno ograničenje misnih slavlja, jer je na snazi ograničenje broja vjernika prema površini crkve.

Šćulac je istaknuo da je ovo samo blaži paket mjera u odnosu na onaj koji se priprema za sljedeći tjedan, ako se ne smanji ogroman rast broja oboljelih.

Britanski soj koronavirusa najčešći, oko 70 posto

Voditelj epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević izvijestio je da su među pripremljenim mjerama za županiju obustava rada svih trgovina čija roba nije neophodna, obaveza nošenja maski na otvorenom, na mjestima gdje se ne može osigurati razmak među ljudima od dva metra te posljedično potpuno zatvaranje terasa.

Epidemiolog Rončavić pozvao je ljude na odgovorno ponašanje, kako bi se izbjeglo donošenje ovako rigoroznih mjera.

Naglasio je kako se virus širi uglavnom lokalnom transmisijom, a da se ne zna gdje se osoba zarazila, tako da je mnogo manjih žarišta.

Ravnatelj županijskog NZJZ Vladimir Mićović istaknuo je da je trend porasta udjela pozitivnih osoba među testiranima zabrinjavajući, kao i sve više pacijenata oboljelih od covida-19 hospitaliziranih u KBC-u.

Potvrdio je da je britanski soj koronavirusa sada najčešći od utvrđenih koronavirusa, i da ga je prema procjeni oko 70 posto. To je jedan od uzroka ovako naglog širenja, rekao je.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić naveo je da se u KBC-u zasad održava redoviti bolnički program ovisno o mogućnosti kadra.

- Stožer je na današnjoj izvanrednoj sjednici donio je prijedlog novih strožih epidemioloških mjera, a neke od njih su zabrana javnih događanja, ograničenje privatnih druženja i rada ugostiteljskih objekata rati razmak. Sve to naravno kako bi se smanjio mogući pritisak na riječki KBC, u kojem se na liječenju trenutno nalaze 124 pacijenata, od toga je na respiratoru njih 11.

- Zbog povećanja broja covid pacijenata i sigurnosti unutar KBC-a morat ćemo smanjivati dio ostalih bolničkih aktivnosti, a onkološki pacijenti i hitni slučajevi će se i dalje zbrinjavati i liječiti na dosadašnjoj razini, rekao je ravnatelj riječkog KBC-a.

Zahvalio se osoblju KBC-a istaknuvši da imaju mnogo posla, rade bez stanki i godišnjih odmora.

Istaknuo je i angažman studenata medicine, koji rade s pacijentima. "Cijepili smo ih i povremeno ih testiramo PCR testovima", naglasio je ravnatelj Ružić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!