Piletić: Tri mjere za pola milijuna naših umirovljenika

01.02.2023.

09:38

Autor: A sada Vlada/HR/HRT/I.B.

Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: HTV / HRT

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je jutros u emisiji A sada Vlada. Komentirao je aktualne političe teme. 

O inflaciji i mjerama


- Vlada, kao ozbiljan socijalni partner, tri puta je intervenirala lani. Isplaćeni su dodaci za korisnike najnižih mirovina, a prosinačkim posljednjim paketom obuhvaćene su naknade za ugroženog kupca energenata, osobne invalidnine. Zaista smo donijeli jedan sveobuhvatan paket u vrijednosti nešto više od 700 milijuna kuna i tako pokazali da zaista shvaćamo u kojem se gospodarskom trenutku nalazimo. Da nas inflacija, naravno, sve zabrinjava. I jednako tako da Vlada iz onog jesenskog paketa mjera, čitav niz svojih odluka donijela do kraja 3. mjeseca. Mi još uvijek imamo na snazi reguliranu cijenu i struje i plina. Naravno da će Vlada reagirati ako se ovakva situacija nastavi. Moramo biti svjesni da moramo povećavati razinu svih dohodaka građana, bilo da je riječ o mirovinama. To i činimo. Mislim da će to biti tema današnjeg razgovora, ali isto tako i na prosječnu cijenu rada, rekao je.

Novosti u mirovinskom sustavu


- Donošenjem izmjena dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, zaista, htjeli smo povećati razinu dohotka našim umirovljenicima, posebno onima koji imaju prosječno niže mirovine. I ovdje smo se posebno fokusirali na obiteljske mirovine. Novost, ponovio je, jest da su sve obiteljske mirovine s 1. siječnja narasle 10 posto. Sad će naši umirovljenici moći koristiti dio mirovine svog preminulog člana, 27 posto obiteljske mirovine. To su ta dva modela mirovina, između kojih će moći birati. Hoće li koristiti cijelu obiteljsku mirovinu povećanu za 10 posto ili će vidjeti da im je isplativije vratiti se u svoju osobnu mirovinu i koristiti svojih dodatnih 27 posto obiteljske mirovine. Uz sve to s 1. siječnja povećali smo najniže mirovine svima, linearno 3 posto. Te tri mjere obuhvatile su gotovo pola milijuna naših umirovljenika. Očekujem da će fiskalni učinak za 2023. biti oko milijardu i 200.000 kuna, naglasio je.

Dodao je da svi koji dosad nisu bili korisnici obiteljske mirovine moraju predati zahtjev za izračunom.

Osobni asistenti


Zamoljen da komentira nedostatak osobnih asistenata rekao je da će se situacija u ovoj godini promijeniti. 

- Broj asistenata se iz godine u godinu povećava. Iz nacionalnih sredstava i Europskog nacionalnog fonda dosad smo osigurali 150 milijuna kuna na godišnjoj razini. Cilj nam je da se taj iznos s novim Zakonom koji 1. srpnja stupa na snagu poveća na 150 milijuna eura, istaknuo je. 

- Intencija je i da se broj asistenata poveća s 4000 korisnika na nešto više od 13.000. Želimo i povećati cijenu rada naših osobnih asistenata, dodao je. 

Beskućnici


- Hrvatski Zavod za socijalni rad koji je nastao s 1. siječnja ujedinjavajući sva 82 centra za socijalnu skrb prati sve potrebe na terenu. U pomaganje beskućnicima uvijek su uključene lokalne zajednice, gradovi i općine. 


Sigurne kuće


- U šest naših županija nisu postojale sigurne kuće. Kroz Europski socijalni fond ta sredstva su osigurana. Svaka županija imat će jednu sigurnu kuću, to je minimum. Po pitanju prevencije, naravno, moramo raditi 24 sata dnevno. 

Rad nedjeljom


- Kroz izmjene Zakona o radu Vlada je dala jasnu poruku - rad nedjeljom treba se dodatno valorizirati. Do sada, svaki je poslodavac mogao taj rad platiti kunu više i zadovoljio bi zakonsku formu. 

Priziv savjesti


- Izazvao je dosta polemika. S obzirom na čitav niz nejasnoća neće biti u samom tekstu Zakona, rekao je. 

Zakon o usvajanju iz drugih zemalja


- Sve ono što bi se trebalo promijeniti, mi smo u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Uprave predložili tako da se u saborsku proceduru upute izmjene i dopune zakona o međunarodnom privatnom pravu jer je tu jasno definirano na koji se način priznaju strane sudske odluke, naglasio je.


Afera SMS


- Svaka poruka koja se izvuče iz konteksta može se problematizirati. Svi akteri tijekom jučerašnjeg dana pojasnili su da tu nema ničeg inkriminirajućeg, ali u okolnostima kad Vlada postiže značajne rezultate traži se prilika da se svi uspjesi dovedu u pitanje, kao i politička stabilnost, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!