Piletić: Vlada odustaje od "priziva savjesti" na rad nedjeljom

01.12.2022.

11:57

Autor: I.Z./HRT

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Foto: HTV / HRT

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

- Kako je i u javnosti i među našim socijalnim partnerima izazvalo najveće polemike nešto što nikad nismo u zakon ni stavili, a što se prozvalo prizivom savjesti, te tri stavke smo izbacili iz konačnog prijedloga nacrta izmjene i dopune Zakona o radu, kazao je ministar.

Dodao je da su se na taj potez odlučili posebno iz razloga jer su imali niz konzultacija s mikropoduzetnicima i malim poduzetnicima.

- Tu tematiku prolongiramo do iduće godine kada ćemo ići u izradu novog Zakona o radu, poručio je.

Pojasnio je i što je točno bilo u dijelu prijedloga koji je izbačen istaknuvši još jednom da oni to nikad nisu nazvali prizivom savjesti.

- Medijski se komunicirao priziv savjesti. Mi smo imali tri stavke. Ako tjedni odmor ne može biti organiziran tijekom nedjelje, da radnik može odbiti raditi nedjeljom uz dva izuzetka – prijeka potreba i narav posla, odnosno organizacija rada, naglasio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!