Pirnat Dragičević: Nužna hitna intervencija za djecu bez roditeljske skrbi

28.04.2022.

12:27

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Song_about_summer / Shutterstock

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorava da je situacija na području brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Hrvatskoj teža nego ikada i zahtijeva hitnu intervenciju nadležnog ministarstva.

Na sastanku u Uredu pravobraniteljice, potaknutom zabrinjavajućim podacima o velikom broju djece u ustanovama, istaknuta je potreba žurnog osiguranja novih smještajnih kapaciteta za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, priopćeno je iz Ureda pravobraniteljice.

U domovima se krajem prošle godine nalazilo 806 djece, 76 više nego u 2020. godini. Među njima su najbrojnija djeca mlađa od sedam godina, koje je ukupno bilo 244.

Posebno je istaknut problem prekapacitiranosti Dječjeg doma Zagreb, gdje je smješteno 90 djece, iako Dom ima smještajni kapacitet za samo 61 dijete.

Stručni djelatnici upozoravaju da su onemogućeni u obavljanju poslova zaštite prava i dobrobiti djece jer nemaju kamo smjestiti djecu koju je nužno izdvojiti iz obitelji jer su u njoj i životno ugrožena.

Nedovoljni broj udomiteljskih obitelji 

Ističu da je to kršenje djetetovih prava i potencijalna opasnost od mogućih tragedija kakvih je bilo zadnjih nekoliko godina. Ukazano je i na problem nedovoljnog broja udomiteljskih obitelji - nisu se ostvarila očekivanja da će izmjene Zakona o udomiteljstvu potaknuti veće zanimanje potencijalnih udomitelja.

Po zakonu bi u udomiteljskoj obitelji smjelo biti smješteno troje djece, iznimno više kad je riječ o braći i sestrama, ali zbog potreba hitnog smještaja danas imamo situacije da se u udomiteljskoj obitelji nalazi po sedmero i više djece, što također predstavlja kršenje prava djeteta.

Sudionici sastanka suglasni su da je situacija sa smještajem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi alarmantna te da je u sustavu socijalne skrbi potrebno žurno otvaranje novih ustanova, naročito za djecu mlađu od sedam godina.

Predloženo je osnivanje novih ustanova uz dogovor između Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o davanju na korištenje prostora koji bi se prenamijenili za smještaj djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!