Pirnat Dragičević: Ubojstvo djece je nevjerojatna, ali moguća životna situacija

25.09.2021.

13:47

Autor: Hina/HRT/D.D.

Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Nižu se reakcije na nezapamćen zločin u zagrebačkom naselju Mlinovi. Vijest o ubojstvu troje maloljetne djece udarna je u austrijskim medijima, čiji je ubojica, otac djece, državljanin. Komentirajući jutrošnji stravičan događaj, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kazala je da je nevjerojatna, ali moguća životna situacija da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštititi. 

- Ovo je ponovno jedna nevjerojatna, ali, rekla bih, moguća životna situacija da djeca stradaju od ruku onih koji bi ih trebali najviše zaštititi i koji su njihovi prirodni zaštitnici, kazala je Pirnat Dragičević za N1.


Komentirajući slučaj oca za kojeg se sumnja da je ubio svoje troje djece noćas na zagrebačkim Mlinovima, nakon čega je pokušao samoubojstvo, kazala je da treba dati vrijeme za prikupljanje relevantnih informacija. 


- Bilo kakve moje procjene oko ovog slučaja bile bi sada neozbiljne i neodgovorne, istaknula je. 


Dodala je da postoji mogućnost prevencije takvih situacija kroz uključivanje sustava koji procjenjuje rizike u obitelji, ali smatra da je za sada preuranjeno sustav dovoditi u kontekst ovog slučaja jer se još ne znaju nikakve informacije. 


Važno je, tvrdi pravobraniteljica, da svi stručnjaci koji sudjeluju u zaštiti djece, na prvo mjesto stave dobrobit djece.


- Kao društvo u cjelini moramo ne samo više govoriti nego i poduzimati da bi zaštitili djecu, ponekad ako je potrebno i od vlastitih roditelja, istaknula je pravobraniteljica za djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!