Pitku vodu Istrani i gosti moraju trošiti štedljivo

18.07.2022.

16:20

Autor: P. Neuner Geržinić, M. Percan/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Štedi se i na plažama. Tuševi ne rade.

Štedi se i na plažama. Tuševi ne rade.

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Suša u Istri. Razina vode u akumulacijskom jezeru Butoniga - najvažnijem crpilištu o kojem ovisi cijeli poluotok, vrlo je niska. Stoga je od danas na snazi prva faza redukcije. A, to za domaće stanovnike i njihove goste znači i ograničenja u jeku turističke sezone. 


Plaže krcate, ali osvježenje je moguće samo u moru. Tuševi ne rade. Teret štednje pitke vode preuzimaju i turisti.

- Ovo je prvi dan bez tuširanja, pa se i ne brinem se previše, rekao je jedan muškarac.


- Naravno da je problem, velik je to problem jer se želimo istuširati nakon kupanja u slanome moru, dodao je drugi.

Kažu da je slana voda za kožu zdrava. Ali suša je za poljoprivrednike veći problem. Neki od njih moći će koristiti tehnološku vodu. Završila je cvatnja masline, ali ako se stabla ne zaliju, sve će propasti.

Ulja ili neće biti ili će biti tri puta skuplje, upozorava vlasnik malog OPG-a s 36 maslina. Unatoč situaciji, nije izgubio smisao za humor.

- Ja sam čuo da će novi hotel na Lungomaru imati desalinizacijsko postrojenje, pa ću ići kod njih pitati! Šalim se. Moj susjed ima bušotinu, pa ćemo se nekako snaći, kazao je vlasnik OPG-a Goran Zgrablić.

 Snašli su se i u Gradu Puli. Od jutra su zatvoreni ventili gradskih fontana, pa neće biti osvježenja ni za redovite goste. Ni na Trgu kralja Tomislava.

- Ugasili smo fontane, do daljnjeg će biti zatvorene, poručio je poslovođa u hortikulturi Daniel Vale, Herculanea d.o.o. 

Zelene površine zalijevat će se tehnološkom vodom. Grad ima pravo na sedamdeset tisuća kubičnih metara godišnje, a ove je potrošeno samo petnaest posto.

- Koristimo već četrnaest godina, naše komunalno poduzeće, za pranje ulica i zalijevanje površina, tehnološku vodu iz izvora Nimfej, nikako ne pitku vodu, zatvorili smo još prije par dana na našim kupalištima i na Fratarskom otoku tuševe, naglasio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

No, restrikcija vode ozbiljan je problem za autopraonice. U ovoj na Vidikovcu na dan se opere i do trideset automobila. Danas nije. Primili su samo ovaj na dubinsko unutarnje čišćenje. I to destiliranom vodom.

- Mi imamo neku sreću u nesreći što imamo malu Šternu - četrdeset kubika za mjesec dana - kišnica, akumulirana godinu dana i vjerojatno ćemo s njom raditi, istaknuo je vlasnik autopraonice Vladimir Šarac. 

 Dobiju li i za to dozvolu. No desetak pulskih malih autopraonica pred ozbiljnom je zaprekom, jer prekid posla dovodi u pitanje njihov opstanak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!