11:30 / 24.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Platforma Možemo! osudila rusku agresiju na Ukrajinu

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Politička platforma Možemo! u četvrtak je osudila oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, nepoštivanje ukrajinske neovisnosti i teritorijalnog suvereniteta te je izrazila solidarnost s ukrajinskim narodom.

U trenutku najveće pogibelji za građane Ukrajine, koji su se našli pod organiziranim vojnim napadom višestruko veće ruske vojne sile, Možemo! iskazuje solidarnost s Ukrajinkama i Ukrajincima, čiji su životi u opasnosti.

Ruska Federacija mora povući svoje snage s međunarodno priznatog teritorija Ukrajine, prestati kršiti međunarodno pravo i ugrožavati globalnu stabilnost i sigurnost, ističu u priopćenju.

Smatraju da je sada na međunarodnoj zajednici odgovornost da uvede snažnije sankcije režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovim pomagačima, a Ukrajini i njezinim građanima pruži daljnju financijsku i humanitarnu pomoć.

- Napad Rusije na Ukrajinu zastrašujuće podsjeća na naše iskustvo rata, sa sličnim opravdanjima. Nažalost, svaki rat donosi neopravdane ljudske gubitke. Time je ovaj vojni napad i početak ljudske tragedije, ocjenjuj u Možemo!.

Smatraju da je odgovornost Hrvatske pružiti svaku humanitarnu i stručnu pomoć koja bi pridonijela što bržem prestanku oružanog sukoba.

- Moramo biti spremni pružiti podršku izbjeglicama iz Ukrajine, ali i ponuditi naša iskustva iz rata koja su pridonijela što bržem okončanju vojnih operacija i mirnoj reintegraciji. Posebnu humanitarnu i svaku drugu logističku podršku treba pružiti civilnom stanovništvu i na vrijeme osigurati da svaki ratni zločin bude dokumentiran, a njegovi počinitelji kažnjeni, poručuju iz Možemo!.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!