11:16 / 24.02.2022.

Autor: I.Z./HRT

Javljanje iz SAD-a: Biden sa čelnicima G7 o sankcijama

Branka Slavica

Branka Slavica

Foto: Specijalna emisija / HRT

Situacija u Ukrajini je sve napetija. Mnogi čelnici država Europe, ali i svijeta osuđuju napad ruske vojske na Ukrajinu. Rano jutros priopćenjem se obratio i američki predsjednik Joe Biden. HRT-ova dopisnica iz Washingtona rekla je u posebnoj HTV-ovoj emisiji o Ukrajini kako nada i diplomacija umiru posljednje. Čini se da je Washington do kraja vjerovao da postoji mala šansa za scenarij koji se noćas dogodio u Ukrajini. No, s druge strane Washington nije iznenađen s ovim raspletom. 

U kratkom vremenu, nakon obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina ruskoj naciji, obratio se priopćenjem i američki predsjednik Joe Biden.

Rekao je kako se čuo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, koji ga je zamolio da pozove svjetske čelnike da se jasno ograde od ruskog predsjednika i da stanu uz građane Ukrajine. 

"U Bijeloj kući ne spavaju"

- U Bijeloj kući ne spavaju, Bidenov tim za nacionalnu sigurnost noćas je uredno o svemu izvještavao američkog predsjednika. On će se sutra virtualno sastati s čelnicima skupine G7, a nakon toga se očekuje njegovo obraćanje američkoj naciji, poručila je Slavica.

Zbog situacije u Ukrajini sastao se i NATO savez. Joe Biden razgovarat će s ekonomski najmoćnijim zemljama o detaljima i ruskim sankcijama.

Zna se da će udariti na najmoćnije ruske banke, ruski izvoz, tehnologiju, a i na krug ljudi oko samog predsjednika Putina.

U Kongresu vlada konsenzus da je američka politika prema ovoj krizi u ovom trenutku onakva kakva bi trebala biti, naglasila je Slavica. 

Američki ministar obrane brifirat će zastupnike i senatore.

U Vijeću sigurnosti UN-a, američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield predložit će rezoluciju u kojoj će se osuditi posljednji potez Rusije.

No, čuli smo i noćas na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, puno je onih koji oštro osuđuju posljednje poteze Vladimira Putina, no ta rezolucija neće proći, jer će ju Rusija zaustaviti vetom.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!