Plenković: U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnost za potres

25.05.2023.

Zadnja izmjena 13:02

Autor: I.Z./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade pozitivno ocijenio proces obnove od potresa i iskorištavanja sredstva iz Fonda solidarnosti, naglasivši da će se ta sredstva u potpunosti iskoristiti, a za ponedjeljak je najavio posebnu sjednicu Vlade na tu temu. Komentirao je i ostala aktualna politička zbivanja. 

Plenković je zvijestio je kako su od predviđenih 319 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, koliko je bilo predviđeno za Petrinjski potres, u roku od 18 mjeseci u potpunosti potrošena ta sredstva. Dapače, mi smo danas već na 367 milijuna eura kada je riječ o Fondu solidarnost za Petrinju, potvrdio je.

Kada je riječ o zagrebačkom potresu, temeljem sekundarnih šteta koje je na zagrebačkom području učinio petrinjski potres, Vlada je produljila rok korištenja sredstava za godinu dana, koji ističe 30 lipnja. Za potrebe obnove nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020., do sada je iskorišteno ukupno 602 milijuna eura od 683 milijuna eura. Sredstva Fonda solidarnosti ukupno iznose milijardu i tri milijuna eura, što znači da je dosada iskorišteno 969 milijuna eura za oba potresa.

Posebna sjednica Vlade u ponedjeljak


Premijer je zaključio da ćemo sigurno za nešto više od mjesec dana, biti daleko iznad i 683 milijuna eura iskorištenih za zagrebački potres i još više za petrinjski te da ćemo "u potpunosti iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti, sukladno četiri stupa aktivnosti o kojima je riječ". Najavio je da će se na istu temu održati i posebna sjednica Vlade u ponedjeljak, kako bi se definirali zadnji detalji eventualnoga realociranja između stupova korištenja onoga za što je fond Solidarnosti Europske Unije namijenjen.

Nema nikakve fiskalne niti makroekonomske neravnoteže


Plenković je komentirao i poreznu reformu koja je jučer predstavljena te. Istaknuo je kako su jedinice lokalne samouprave u suficitu te da je zato došlo vrijeme za porezno rasterećenje. Sada imaju ovlasti da utječu na to koliko će tko ondje imati plaću, a ne da o tome odlučuju samo poslodavci i država, poručio je.

Govoreći o proljetnom paketu Europske komisije kazao je kako "nema nikakve fiskalne niti makroekonomske neravnoteže te da je sjajno da smo dio europskog stabilizacijskog mehanizma - okvira koji nam jamči stabilnost i gospodarski rast te sprječavanje većih udara na financijski sustav".

14 županija u potpunosti je ostalo u svojoj jedinici


Govorio je i o novim izbornim jedinicama koje su predstavljene uoči sjednice Vlade. Novi sustav omogućuje da su odstupanja do 2,20 posto, a važno je da je 14 županija u potpunosti ostalo u svojoj jedinici.  Osim grada Zagreba, koji veličinom mora biti u više izbornih jedinica, rekao je Plenković. Dodao je da niti jedan grad ili općina nisu podjijeljeni u različite izborne jedinice. Napravljene su samo modifikacije, a da je 78 posto birača ostaje u onim jedinicama gdje su glasovali i prije. 

Zahvalio svima koji su pomogli u zaštiti imovine građana 


Čestitao je Dan županije Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji te se osvrnuo se i na telefonsku sjednicu Vlada koja je bila u ponedjeljak, na kojoj su utvrđene cijene maloprodajnih cijena naftnih derivata. Praktički je sve ostalo bez izmjena. Zahvalio je svima koji su pomogli da se građanima zaštiti imovina u poplavama, kjoe su se dogodile proteklih dana u nekoliko županija.

- Htio bih spomenuti i ukupna ulaganja u zaštitu nakon poplava s kojima je bio suočen niz hrvatskim županija. Zahvaljujem svim službama i lokalnim jedinicama koji su uložili napore da zaštite imovinu, rekao je Plenković.

Dovršiti razminiranje Hrvatske do Uskrsa 2026.


Plenković je najavio i da bi razminiranje Hrvatske trebalo biti završeno do Uskrsa 2026. godine. Čestitao je ministrici kulture koja je s gradom Osijekom organizirala i Panonski festival knjige.


Najavio je kako će nakon sjednice Vlade potpisati sporazum s predstavnicima Međimurske županije za izgradnju Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!