Plenković: Stopa nezaposlenosti najniža od 1989.

21.06.2023.

Zadnja izmjena 14:13

Autor: I.Z./HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Sjednica Vlade Republike Hrvatske održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je 229 sjednicu Vlade. Uvodno se osvrnuo na niz vanjskopolitičkih pitanja. 

Snažna podrška Bosni i Hercegovini 


Prvo je komentirao jučerašnju zajedničku sjednicu Vlade s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine.


- Drugu u našem prvom i drugom mandatu, koja je prošla zaista jako dobro, poručio je.


Zahvalio je svim ministrima BiH na dolasku, te na sudjelovanju raspravi preko trideset točaka dnevnog reda.


Hrvatska je i jučer dala snažnu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu prema Europskoj uniji, ali i na reformskim procesima, koje predvodi novo Vijeće ministara.

- Želimo da ovaj sastanak bude poticaj svim resorima za rješavanje otvorenih pitanja, rekao je Plenković. 

Hrvatska pokrenula proces predsjedanja Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju


Plenković je naglasio da je jučer Hrvatska pokrenula proces predsjedanja Strategijom Europske unije ua jadransku i jonsku regiju.

Dodao je da su se kompletirale međunarodne aktivnosti u posljednja dva dana, posjetom predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsoli.

Hrvatska napredovala za 11 mjesta


Naglasio je kako je danas održana sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj, gdje je prihvaćen dobrovoljni nacionalni pregled ispunjavanja ciljeva Ujedinjenih naroda za održivi razvoj. To je dokument iz 2015. s ambicijama za 2030. godinu.


- Posebno je važno, što je po indexu, koji prati provedbu ovih ciljeva, najnovijem, koji je obnovljen danas, Hrvatska je od 166 zemalja na 12 mjestu. To je izrazito ohrabrujući podatak. U odnosu na prošlu godinu napredovali smo za 11 mjesta, poručio je predsjednik Vlade.

Istaknuo je da je to pokazatelj da se dobro radi na ključnim aspektima, od smanjivanje siromaštva, pa do gospodarskog i održivog razvoja na svim područjima. 

Turistička sezona ide u dobrom pravcu


Plenković je kazao kako novi podaci pokazuju da turistička sezona ide u dobrom pravcu. Do jučer Hrvatska bilježi 5.6 milijuna dolazaka, 20.4 milijuna noćenja. To je za 17 posto više nego prošle godine.

Pritom je to veći turistički promet za šest posto od rekordne 2019. godine. Prema tome, ova turistička sezona će biti najjača po dolascima i noćenjima, a naravno i po prihodima.

Plenković je poručio da se već vidi povećan promet i u zračnim lukama, ali i na autocestama. 

Stopa nezaposlenosti najniža od 1989. godine


- Stopa nezaposlenosti u svibnju ove godine bila je najniža od 1989. godine, istaknuo je Plenković.

- Stopa registrirane nezaposlenosti je 5,6 posto u svibnju, što je najniža stopa od 1989. godine, rekao je.

Prema podacima koje Državni zavod za statistiku preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem svibnja u evidenciji zavoda bilo je registrirano 97.758 nezaposlenih, što je za 7.592 osobe ili 7,2 posto manje u odnosu na travanj ove godine.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos broja nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, u svibnju je iznosila 5,6 posto, što je 0,5 postotnih bodova manje nego u travnju, pokazuju podaci DZS-a.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih je pao za 11 posto. Prema podacima DZS-a, u svibnju je u Hrvatskoj bilo 1.635.429 zaposlenih što je za oko 27 tisuća ili 1,7 posto više nego krajem travnja ove godine, a 1,3 posto više na godišnjoj razini.

Planiran susret s premijerkom Brnabić


Predsjednik Vlade najavio i posjet Subotici u petak.

- Idemo na otvorenje Hrvatskog doma, gdje ćemo zajedno otvoriti kuću koju je financirala Vlada. Poslat ćemo poruku ohrabrenja hrvatskoj manjini u Srbiji, a planiran je i susret s premijerkom Anom Brnabić, naglasio je Plenković.

I Ina među obveznicima predaje izjave o fiskalnoj odgovornosti


Vlada predlaže uključivanje čelnika svih pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku na popis obveznika sastavljanja izvještaja o fiskalnoj odgovornosti, što uključuje i Inu.

Naime, kako je na današnjoj sjednici Vlade objasnio ministar financija Marko Primorac, Vlada za drugo saborsko čitanje u konačnom prijedlogu izmjena zakona o fiskalnoj odgovornosti, predlaže da obveznici toga zakona postanu čelnici svih pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku (koje vlada određuje odlukom) neovisno o tome je Republika Hrvatska većinski vlasnik.

Oni bi, prema vladinom prijedlogu, postali obveznici sastavljanja i predaje izjave o fiskalnoj odgovornosti.

- To, dakle, uključuje i Inu, rekao je Primorac.

Zakonom o fiskalnoj odgovornosti propisana je obveza davanja Izjave o fiskalnoj odgovornosti, kao godišnja izjave za čelnika proračunskog i izvanproračunskog korisnika državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i čelnika jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te čelnika trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske i/ili jedne ili više jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i čelnika drugih pravnih osoba kojima je osnivač Republika Hrvatska i/ili jedna ili više jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Čelnik izjavom potvrđuje zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava unutarnjih kontrola u okviru proračunom odnosno financijskim planom utvrđenih sredstava.

Zakonom o fiskalnoj odgovornosti određuju se i pravila kojima se ograničava visina rashoda i manjka općeg proračuna i javnog duga.

Fiskalno pravilo smatra se ispunjenim kada godišnji rast rashoda općeg proračuna ne prelazi referentnu potencijalnu stopu rasta BDP-a ili ne postoji značajno odstupanje u rastu rashoda.

Udio javnog duga u BDP-u ne smije prijeći referentnu vrijednost od 60 posto.

Ako udio javnog duga u BDP-u prelazi referentnu vrijednost od 60 posto, razlika između udjela javnog duga u BDP-u i referentne vrijednosti od 60 posto, mora se smanjiti po dinamici koja je u skladu s pravnim odredbama Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!