Plenković: Hrvatska ostvarila napredak u ciljevima održivog razvoja

21.06.2023.

12:15

Autor: T.V./HRT

Sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj

Sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Europska komisija u izvješću u svibnju zaključila da Hrvatska pravovremeno napreduje u postizanju gotovo svih ciljeva održivog razvoja te poručio da je to ostvareno unatoč brojnim izazovima u posljednje četiri godine.


Iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice javio se Šime Vičević:

Glavna tema ove sjednice je drugi nacionalni dobrovoljni pregled koji će za nešto manje od mjesec dana biti predstavljen u New Yorku na UN-ovom forumu.

Inače, riječ je o dokumentu koji je izravno povezan s UN-ovim programom za održivi razvoj, a sastoji se od 17 ključnih ciljeva.

U tom kontkestu je kao što znamo, Hrvatska trenutno najviše fokusirana na zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju i dekarbonizaciju.

U Vladi ističu da je Hrvatska postigla značajan napredak u odnosu na prvi nacionalni dobrovoljni pregled koji je predstavljen 2019., a kada govorimo kako Hrvatska stoji u odnosu na ostale zemlje, baš u ovim ciljevima, jutros je stigao podatak da trenutačno zauzimamo 12. mjesto od 163. zemlje.


'Napredak ostvaren prema svim pokazateljima'


- Oni ističu da smo ostvarili napredak prema svim pokazateljima koji pridonose ostvarivanju ciljeva i to onima povezanih s pravednošću, produktivnošću i makroekonomskom stabilnošću te gotovo svim pokazateljima povezanim s okolišnom održivosti, izvijestio je Andrej Plenković na drugoj sjednici Nacionalnog vijeća za održivi razvoj.

U čak osam ciljeva Hrvatska je iznad prosjeka EU s pozitivnim napretkom, a ispod prosjeka je u devet ciljeva, ali u njima bilježi pozitivan napredak, dodao je.

- Održivost se odnosi na uravnotežen pristup u trokutu koji povezuje gospodarski profit, društveno blagostanje i zaštitu okoliša, čije su različite logike nerijetko suprotstavljene. Jedino pristupom koji istodobno vodi računa o gospodarskoj, socijalnoj i okolišnoj dimenziji moći ćemo razviti na duže staze održiv model razvoja, a time jačati našu otpornost za buduće izazove, istaknuo je Plenković.

Sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj

Sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Plenković: Postizanje ciljeva održivog razvoja važno je u globaliziranom svijetu


Vijeće je na sjednici u srijedu razmatralo napredak Hrvatske u protekle četiri godine u provedbi ciljeva Programa Ujedinjenih naroda za održiv razvoj do 2030.

Riječ je o ključnoj platformi za rješavanje najvećih izazova današnjice, gdje će se kroz postizanje 17 ciljeva održivog razvoja poboljšati životi ljudi, povećati blagostanje, zaštititi okoliš, očuvati mir te promicati partnerstva i suradnju.

Provedba te politike je i sastavni dio prioritetnih politika na razini EU, a Hrvatska je svoj prvi Dobrovoljni nacionalni pregled predstavila 2019., dok drugi sada predstavlja u desetoj godini članstva u EU.

Plenković je poručio da je postizanje ciljeva održivog razvoja osobito važno u globaliziranom svijetu koji se ubrzano mijenja i u kojem se čovječanstvo suočava s nikad većim ekološkim, društvenim i gospodarskim izazovima.

- Osim sve bržih klimatskih promjena, svjedočimo gubitku biološke raznolikosti, ekstremnim sušama, poplavama, pandemiji, ali i s time povezanim geopolitičkim poremećajima, oružanim sukobima i migracijama, naveo je.

Stoga je nužno, dodao je Plenković, da u strategijama društvenog i gospodarskog razvoja mnogo više uzimamo u obzir fizička ograničenja naših prirodnih resursa, koji nisu beskonačni i koji su svakim danom sve manji, dok su naše potrebe sve veće.

- Upravo je to zadaća ovog Nacionalnog vijeća za održivi razvoj, u okviru kojeg ćemo koordinirati i usklađivati nacionalne politike, vodeći sve više računa o konceptu održivosti, istaknuo je premijer. 

Razvojni prioriteti Hrvatske su: digitalna transformacija, demografska revitalizacija i dekarbonizacija


Pri tome je iznio tri razvojna prioriteta Hrvatske - digitalna transformacija, demografska revitalizacija te dekarbonizacija, koja će biti dio procesa rada ovoga Vijeća s ciljem postizanja klimatske neutralnosti i veće energetske neovisnosti.

Prema izvješću UN-a o održivom razvoju za prošlu godinu, Hrvatska je zauzela 23. mjesto od ukupno 163 zemlje za koje je provedeno prikupljanje podataka o uspješnosti provedbe ovih ciljeva, a ti podaci su jutros ažurirani i Hrvatska je sada 12. na globalnoj razini.

- Ostvarili smo to unatoč činjenici da smo se suočili s brojnim izazovima, osobito izrazitim posljedicama klimatskih promjena od suša, poplava, požara, a bili smo pogođeni, kao i svi, pandemijom covida-19, a još smo imali i dva razorna potresa, rekao je Plenković.

Predstavljajući izvješće, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić rekao je kako je vidljivo da Hrvatska daje svoj doprinos u promicanju održivoga razvoja.

- U odnosu na 2019. godinu vidljiv je napredak u postizanju svih ciljeva održivog razvoja, no naravno, u određenim ciljevima postoje još izazovi na kojima je potrebno raditi u vremenu koje je pred nama, istaknuo je ministar.

Drugi dobrovoljni pregled Hrvatska će također prezentirati u srpnju u New Yorku.

- Održivo se odnosi na uravnotežen pristup u trokutu koji povezuje gospodarski profit, društveno blagostanje i zaštitu okoliša, čije su različite logike nerijetko suprotstavljene. A nastavljamo i sa smanjivanjem naših emisija CO2, koje su od 2007. do danas smanjene za 29%, dok je ukupna potrošnja energije smanjena za 8%. To znači da s manje energije i manje emisija CO2 uspijevamo imati rekordni rast BDP-a i za zaposlenost, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Kompozitni indeks svih 17 ciljeva koji UN izdaje, tako da mi smo sada na 12. mjestu od 163 zemlje za koje se prati ovaj napredak po ciljevima održivog razvoja, dodao je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!