Plenković o "incidentu na granici", oporbi i količini cjepiva

01.02.2021.

18:13

Autor: M.Š./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice pred novinare je izašao predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković. 

- Svi smo još jednom izrazili žaljenje i sućut obitelji Tuđman, s obzirom na to da je naš najstariji zastupnik i sin prvog hrvatskog predsjednika, Miroslav Tuđman, sinoć preminuo zbog posljedica COVIDa-19, istaknuo je na početku Andrej Plenković dodajući da će komemoracija biti u Saboru u petak, a da će sprovod biti u četvrtak.

- Mislim da će se ići s prijedlogom da se glasovanje koje je bilo predviđeno za četvrtak, pomakne na petak, tako da svi skupa možemo u tome sudjelovati.

Dodao je i da će pokojnog Miroslava Tuđmana u Saboru naslijediti Tomislav Okroša, načelnik općine Dubrava u Zagrebačkoj županiji. 

O incidentu na granici: Proizlazi da je to dogovor talijanskih socijalista i SDP-a

Od ostalih tema, Plenković dodaje da su još jednom konstatirali "da je ponašanje oporbe prošloga petka bilo ispod svake razine".

- Dakle, napustiti sjednicu Sabora, srušiti kvorum, da se ne donese Zakon o obnovi, da se ne proglasi ZERP, da se ne izglasa Nacionalna razvojna strategija, to jednostavno nije na razini RH u ovom trenutku. Ovo je bilo vođeno politikanstvom te ispod svih moralnih kriterija, što se nažalost potvrdilo i sinoć.

Predsjednik HDZ-a dodao je da su na sjednicama raspravili i situaciju s privatnim posjetom nekoliko talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu koji su, kako kaže, željeli kršiti zakone RH te ilegalno prijeći granicu s BiH. 

- To nije bila nikakva službena delegacija Europskog parlamenta, veći politički potez talijanskih socijalista. Bio sam zastupnik, znam kako se organiziraju službeni posjeti, što ovdje nije bio slučaj. Glavno je pravilo da se poštuje pravno ozračje zemlje u koju se ide. Nije bilo službene delegacije, nije se poštovao hrvatski zakon. Proizlazi da je to bio dogovor socijalista s SDP-om u Hrvatskoj. Dobro je rekao potpredsjednik Davor Božinović. Čije to nacionalne interese štite zastupnici SDP-a u Europskom parlamentu. Jesu li to interesi nekog trećeg ili bi to trebali biti interesi Hrvatske, ističe dodajući da će ovoga tjedna stupiti u kontakt s vodstvom EP-a kako bi razjasnili ovu situaciju.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Plenković: Imamo većinu u Saboru

Andrej Plenković je odgovorio na konstataciju da idućega tjedna u Saboru slijedi glasovanje o članarinama u HGK te inicijativa Mosta za prikupljanje potpisa za ukidanje članarina u HOK-u.

- To je sasvim jasno, to su demagoške, populističke inicijative. Most je kao "ljevak" u koji jedan dan možete nešto ubaciti, a onda će oni to izgovoriti na plenarnoj sjednici Sabora. Bez filtra, analize i supstance, kao što su i ovo predložili da se ne plaća članarina u HGK. Izvučete sredstva, organizacija padne. To su demagozi, populisti, antieuropejci, antimanjinci, stranka koja nema pravu "agendu". Ovdje prepisuju ideju jedne druge cehovske udruge koja želi srušiti HGK.

Na pitanje jesu li zabrinuti imaju li većinu idućega tjedna, Plenković kaže da nisu.

- Svi će podržati prijedloge parlamentarne većine, to je bilo jasno i u petak. Hajdemo do kraja ogoliti priču. Ovi svi pokušaju su pokušaji da se demontiraju određene institucije. Zašto? Zato što ovi koji to rade nisu zadovoljni možda njihovim radom, imidžem ili percepcijom. Mi smo se na parlamentarnoj većini dogovorili da možemo imati reformu, je li to HGK ili neka druga institucija, ali da na način da mi to radimo iz svoje inicijative i kako mi to želimo.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

O oporbi: Nikakve ideje, kreacije niti sugestije

Dodao je da je oporba imala nula amandmana na prijedlog Nacionalne razvojne strategije te da je to njihov doprinos konsenzusu o nacionalnim pitanjima.

- Nikakve ideje, kreacije niti sugestije. Župan Zlatko Komadina u svojoj županiji ignorirao je otvaranje LNG terminala u Omišlju, projekta koji su mnogi htjeli desetljećima, radi se o projektu teškom 234 milijuna eura. Nije bilo ni načelnice Omišlja. To je strateški projekt koji Hrvatsku ucrtava na energetskoj karti svijeta. Tu je i ZERP, oni koji su bili za njega, izlaze iz Sabora.

Komentirao je i postupanje policije prema vlasniku teretane, a koji je priveden.

- Mi smo u situaciji da moramo poštovati mjere, radili smo analize. Želim još jednom reći da mi je teško ne razumjeti ljude koji ne rade normalno. Pa nije nikome u interesu da ograničava bilo čiji rad. Istodobno, kada usporedite mjere ograničenja koje imamo ovdje u usporedbi s drugim zemljama, vidjet ćete da mi imamo gotovo normalan način života.

Što se tiče mjera, Plenković kaže da se s restriktivnim mjerama krenulo 27. studenog i da su one postigle uspjeh.

- Morate znati da je u EU trend da se ide s još restriktivnijim mjerama, a ne relaksacijom, ističe naglašavajući da se sve ovo radi kako bismo na proljeće imali normalizaciju i pripremu za novu turističku sezonu.

- Ne radimo mi ovo da netko ne bi mogao raditi danas, već da bi bismo sutra mogli biti ekonomski snažniji.

"Naručili smo više nego dovoljno cjepiva"

Što se tiče cjepiva, kaže da su naručili više nego dovoljno.

- Možemo procijepiti cijelu populaciju i još imamo ekstra. Problemi koji su nastali u distribuciji cjepiva nastali su u svojevrsnom kidnapiranju cjepiva. Zemlje nude tvrtkama više novca i dobivaju cjepivo. Pregovaramo da sve tvrtke isporuče dogovorene doze te što prije nadoknade zastoj koji je nastao, dodaje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!