Plenković: Akcijom Maslenica osigurana je poveznica između juga i sjevera Hrvatske

21.01.2023.

16:39

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na svečanoj akademiji u Zadru u povodu 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, da je to jedna od najvažnijih hrvatskih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu kojom je osigurana poveznica između juga i sjevera Hrvatske.

- Prisjećamo se svih 127 poginulih hrvatskih branitelja. Njihova žrtva trajno će se pamtiti u cijelom hrvatskom narodu, a hrvatska država pokazala je da ima snagu osloboditi svoj teritorij, rekao je premijer na svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.

Posebno se prisjećamo svih poginulih u akciji i njihovih obitelji, dodao je Plenković, naglsivši da su te 90-te godine bile neponovljive, nezaboravne i odredile su smjer razvoja naše države i društva, a Hrvatska vojska, policija i branitelji temelj su hrvatske države.

- Sve ovo što ostvarujemo dugujemo ljudima koji su tada dali najviše. Vlada RH će, kao i dosad, davati pozornost svim bitnim datumima iz Domovinskog rata, voditi računa o braniteljima i njihovim obiteljima, rekao je premijer Plenković.

Poručio je da će se učenje o vojni oslobodilačkim operacijama Maslenica, Oluja i Bljesak ugraditi u obrazovani sustav.

- Vodit ćemo računa o tome da mlade generacije budu svjesne da duguju onima koji su za slobodu i budućnost Hrvatske dali sve, kazao je Plenković.

Na svečanoj akademiji hrvatski premijer osvrnuo se i na Ukrajinu i rusku agresiju na tu zemlju, rekavši kako na tlu Europe bjesni najveći rat od Drugoga svjetskog rata.

- Ukrajina ima ogromne žrtve, milijuni ljudi su izbjegli, a posljedice invazije Rusije na Ukrajinu osjećaju svi globalno. Kao narod i kao Vlada bili smo vrlo jasni od 24. veljače. Osudili smo agresiju i podržali smo žrtvu i to govorim upravo s poveznicom iz 90-tih kada je Hrvatska bila žrtva, i kada nije imala ovakvu potporu kakvu Ukrajina ima danas, dodao je Plenković.

Naglasio je da je važno da promislimo kako bi to bilo danas ne iskazati solidarnost s Ukrajinom.

Uz premijera Plenkovića, na svečanoj akademiji bili su ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić te izaslanici predsjednika Republike i Hrvatskoga sabora, sudionici akcije Maslenica, obitelji poginulih branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Gotovina: Zajedništvo snaga svih naših pobjeda, Domovinski rat temelj hrvatske državnosti

General Ante Gotovina, koji je u vrijeme operacije Maslenica bio pomoćnik zapovjedniku, generalu Janku Bobetku, kazao je da je zajedništvo bilo snaga svih naših pobjeda" i pozvao na razvoj domovine i dobrih odnosa sa svim narodima, na temelju istine i međusobnog uvažavanja.

- Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, a naša misija spojiti sjever i jug Hrvatske, istaknuo je general Gotovina, dodavši da je iskustvo stečeno u akciji Maslenica bilo presudno za sljedeće oslobodilačke vojne operacije.

Podsjetio je da se poslije rata nastojalo izjednačiti krivnju i osuditi operaciju Oluja, pod sintagmom tzv. 'udruženog zločinačkog pothvata', ali da je istina pobijedila.

- Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti, poručio je general Gotovina.

Program obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica nastavit će se u 19,30 sati u zadarskom HNK-u koncertom Orkestra HRM-a, klape HRM-a Sv. Juraj i Klape MUP-a Sv. Mihovil.

Zbog lošeg vremena, letački program akro grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 'Krila Oluja' odgođen je.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) Maslenica bila je prva oslobodilačka operacija združenih hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. Operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!